Húsdömpinget hozhat a hazai kereskedőknek az orosz tilalom

Húsdömpinget hozhat a hazai kereskedőknek az orosz tilalom

Megtiltotta a magyar hústermékek bevitelét az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet. Az intézkedés a magyar szaktárca szerint 1-1,5 hónapra szólhat, és több hazai céget hátrányosan érint. A korlátozó döntést a magyar húsüzemek vizsgálata után hozták meg – írta az MTI. Húsz gyár közül 14-ben találtak hiányosságot az orosz szakemberek. Az eladatlan készlet hazai terítése esetén kedvező árakat alkudhatnak ki maguknak az üzletek.

Kasszabukta: Csaknem hárommilliárdot vállalt át az állam

Kasszabukta: Csaknem hárommilliárdot vállalt át az állam

Összesen több mint 68 ezer pénztárgép után, 2,8 milliárd forint összegben nyújtottak be nyilatkozatot az előleg, illetve vételár állam általi átvállalására a pórul járt kereskedők – tudta meg az MTI az adóhatóságtól. A SAM4S és az S&E kasszákat rendelők, valamint a Patkós-Cassa ügyfelei április 30-ig köthették be kasszáikat, ha nem akarták elveszíteni az állami támogatást. Csak júliusban derül ki, hogy ez hány kereskedőnek sikerült. Az állam jogi úton próbálja behajtani a veszteséget az érintett vállalkozásoktól.

Nőtt a hazai termékek aránya a Lidl-ben

Nőtt a hazai termékek aránya a Lidl-ben

Több magyar terméket forgalmaz a Lidl, és több hazai beszállítóval működik együtt, mint egy évvel korábban. A magyar termékek forgalma 17 százalékkal emelkedett – tájékoztatta az áruházlánc az MTI-t. A magyar beszállítók a nemzetközi áruházlánc külföldi üzleteibe is eljuthatnak, jelenleg 55 vállalkozás 178 féle termékét árusítják Európa 10 országában.

Titkolják a koncepciót, de esélyes az italárusítás korlátozása

Titkolják a koncepciót, de esélyes az italárusítás korlátozása

Korlátozhatják az alkoholeladás helyét, időtartamát, és különleges engedélyhez köthetik az árusítást. Erre a következtetésre jutott a Világgazdaság, bár az Egészségügyi Államtitkárság egyelőre titkolja az elkészült Nemzeti Alkoholstratégia programot. Korábbi koncepciók jó megoldásnak tartották a kereskedelem korlátozását, akárcsak a dohányboltok esetében.

Két hetük maradt a hipermarketek és benzinkutak trafikjainak

Két hetük maradt a hipermarketek és benzinkutak trafikjainak

Trafikosok százainak kell költözni és új üzemeltetési helyet választani, mert egy tavalyi kormányrendelet-módosítás értelmében május 30-tól nem működhetnek a 2500 négyzetmétert meghaladó alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben és a benzinkutakon. Kétszáz ilyen dohánybolt a teljes piaci forgalom 17 százalékát elvitte, miközben 2500 trafiktulajdonos a megélhetés határán lavírozott. A Tesco a nagy vesztes, 86 trafik szűnik meg náluk, de a Mol és az Auchan is súlyos kárt szenved.

Összefognak a kasszacsere károsultjai

Összefognak a kasszacsere károsultjai

Az Érvek érdekvédelmi csoport egységes fellépésre buzdítja a kasszakárosultakat az interneten. Több tízezren maradtak állami támogatás nélkül azok közül, akik korábban a visszavont engedélyű kasszák közül rendeltek, vagy az eltűnt Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak. Hiába rendeltek időben kasszát, a forgalmazók nem tudták április 30-ig bekötni a készülékeket, mert nem érkeztek meg a pénztárgépek. A gazdasági minisztérium a forgalmazókat teszi felelőssé a kialakult helyzetért, pedig legyártatni sem lehetett hirtelenjében 80-90 ezer kasszát.

Látványosan többet vásárolunk

Látványosan többet vásárolunk

Folytatódott az emelkedő trend a kiskereskedelmi forgalomban az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A KSH adatai alapján a márciusi forgalom 8,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, de a dohánykereskedelem változásai miatt az adatokat nem lehet pontosan összevetni. A növekedéshez az onlinekasszák bekötése is hozzájárult. A szakértők úgy vélik, a belső kiskereskedelmi forgalom húzhatja fel a gazdaságot.

Naponta ezer onlinekassza készül Budaörsön

Naponta ezer onlinekassza készül Budaörsön

A magyar fejlesztésű CashCube pénztárgépcsalád három típusának összeszerelését végzik majd a most átadott budaörsi üzemben. A gépekből az idén a tervek szerint 40-50 ezret szerelnek össze, naponta ezer darab a kapacitás. Az üzem közel száz embernek ad munkát közvetlenül, és több száznak a beszállítóknál.