Egyesületet alapítanak a támogatástól elesett kereskedők

Egyesületet alapítanak a támogatástól elesett kereskedők

Egyesületet alapítanak hamarosan azok a kereskedők, akik önhibájukon kívül estek el az online kassza átálláshoz ígért 50 ezer forintos állami támogatástól – írja a Népszava. A szakértők szerint azok sem lehetnek nyugodtak, akik Alt Cash, Japán Cash, vagy Patkós-Cassa ügyfelek voltak, és április 30-ig haladékot kaptak a támogatásra, ugyanis közülük sem mindenkinek tudnak új pénztárgépet szállítani a forgalmazók.

Tízezer kereskedő önhibáján kívül nem kap támogatást

Tízezer kereskedő önhibáján kívül nem kap támogatást

Hiába tartott be minden előírást, mégis elvesztette az 50 ezer forintos állami támogatást mintegy tízezer vállalkozó, akik nem tudták legkésőbb február 28-ig beüzemelni az online pénztárgépüket. Haladékot kaptak, akik az Alt Cash, a Japán Cash, vagy a Patkós-Cassa károsultjai voltak, de azok kimaradtak a támogatásból, akik az időben leadott rendelés ellenére sem kapták meg a kasszájukat a forgalmazóktól. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nekik is járna a türelmi idő.

Új szabályokat tett közzé a NAV az adómemória kiírásáról

Közétette a NAV, hogyan kell a hagyományos, kontrollszalagos, illetve elektronikus naplós pénztárgépeket használó kereskedőknek kiírni és megőrizni az adómemóriákat. Más feltételek vonatkoznak a pénztárgép használatára kötelezett és a nem kötelezett adózókra.

Az adómemóriák kiírásával a hatóság állásfoglalása szerint meg lehet várni azt az időpontot, amikor egyébként is bekövetkezik a kasszák cseréje az online átállás miatt. A memória kiírását az üzemeltető maga is elvégezheti, vagy azzal a szervizt, illetve más személyt is megbízhat, arról egyik esetben sem kell adatot szolgáltatni az állami adóhatóság felé.

A rendelet részleteiről itt olvashat bővebben.

Új trükkök a kasszaellenőrzés kikerülésére

Többen próbálják kijátszani az adóhatósághoz bekötött pénztárgépeket, pedig még fel sem állt a rendszer – írta a Magyar Nemzet. Van, ahol a kasszák mellé elhelyeznek egy számítógépet, amely minden alkalommal kinyomtatja a blokkot, de az nem a hivatalhoz bekötött készülékből származik. A kereskedők trükkje lehet, ha összebeszélnek, mennyit vallanak be, így nem lesz kirívó különbség adott területen, ami feltűnne az elemzések során. Az online átállás ezzel együtt már most hatékony, jelentősen nőtt a bevallott bevétel az áfacsalással leginkább érintett szegmensben.

Netes információk alapján is ellenőriz a NAV

Netes információk alapján is ellenőriz a NAV

Felhasználja a vállalkozások ellenőrzéséhez a nyilvános online adatokat idén az adóhatóság – írja a hvg.hu. A NAV operatív eszközökkel ellenőrzi az online pénztárgépek használatát is. Kiemelten figyelik a munkaerő-kölcsönzőket, de a mezőgazdasági termelők és az autószerelők, alkatrész-kereskedők is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak. Bajban lehet az a cég, amely túl gyakran változtatja a székhelyét.

Könyvelők adatait is online szeretné látni az adóhatóság

Könyvelők adatait is online szeretné látni az adóhatóság

Szeretné látni a NAV a könyvelők rendszerét is – írja a Magyar Nemzet. A kasszák online bekötésének mintájára képzelik el az ellenőrzést, amelytől azt várják, hogy több százmilliárd forint marad a legális gazdaságban, valamint gazdasági bűnözői csoportok működése válik lehetetlenné. Adószakértők szerint működőképes az elképzelés. A rendszer a következő négy évben épülhet ki.

Sok faluban továbbra sem nyílik trafik

Sok faluban továbbra sem nyílik trafik

Nem sikerült nyertest hirdetni 865 trafik koncessziójára a pályázat negyedik körében, így minden bizonnyal lesz ötödik forduló is – írja a vg.hu. Összesen 127 koncesszió talált gazdára a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tavaly december 18-án kiírt és most lezárt pályázatán. Jellemzően továbbra is a kis falvak maradnak trafik nélkül. A vállalkozókat elriasztja a forgalom visszaesése, amely a tavalyi 20 százalékos áremelésből is adódik.

Levélben segít a NAV, ha nem működik a kapott kód

Levélben segít a NAV, ha nem működik a kapott kód

Kétségbe esett néhány kereskedő, akik szabályosan kapott kóddal próbálták üzembe helyezni pénztárgépüket, ennek ellenére nem sikerült csatlakozni a NAV szerveréhez. A hatóság azt javasolja, hogy aki így járt, e-mailben kérjen segítséget. Ha megkezdték az üzembe helyezést, akkor az a kód már nem használható másik kassza megszemélyesítéséhez, és az adott kasszát sem lehet újabb kóddal beüzemelni.