Drágán nyílnak az üzletek a 4-es metró aluljáróiban

Drágán nyílnak az üzletek a 4-es metró aluljáróiban
Korlátozottan sikeres a 4-es metró vonalán meghirdetett üzlethelyiségek bérletére kiírt pályázat. A magas díjak és a korlátozott tevékenység miatt csak az üzletek fele talált bérlőre. A Kálvin téren egy helyiséget hirdettek, amely gazdára talált, Kelenföldön azonban 15 közül csak hat nyit meg. A vállalkozók június közepétől vehetik birtokba a helyiségeket.

Hamarosan benépesül kiskereskedelmi egységekkel a 4-es metró hálózata. Az állomásokon kialakított üzlethelyiségek bérleti jogára pályázatot írtak ki. A 34 üzletre összesen 158 pályázat érkezett, olyan is akadt, aki több helyiségre is igényt nyújtott be – írta a Népszabadság. Négy állomáson, a Baross téren, a Kálvin téren, a Móricz Zsigmond körtéren és Kelenföldön hirdettek helyiségeket, amelyeknek alapterülete összesen 900 négyzetméter.

A pályázatot eredményesnek nyilvánította a főváros gazdasági bizottsága, bár csak az üzletek felére akadt bérlő. A Kálvin téren volt 100 százalékos az eredményesség, ott ugyanis csak egy üzletet lehetett bérelni, amely egyébként az összes közül a legnagyobb, 106 négyzetméteres. Kelenföld volt a legkevésbé kapós, ott 15 boltból 9 üres maradt. A leggyorsabb bérlők akár már június közepén megnyithatják üzleteiket.

A pályázat iránt azért sem volt túlzott érdeklődés, mert havi nettó 23 200-27 650 forint közötti négyzetméteráron hirdették meg a helyiségeket, amely lényegesen magasabb az aluljárókban érvényesített áraknál, ráadásul jelentősen korlátozták az üzletek profilját. Nem lehetett dohányboltot és szexshopot nyitni, de tiltólistára került a szendvics, a Fornetti, a péksütemény és a pizza is, mondván ilyeneket már amúgy is a kívánatosnál több helyen árusítanak. Az új pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek majd a gyógyszertárak, újságosok, ajándéküzletek és a posták. A bérleti szerződéseket öt évre kötik.