Egy hetük maradt a plázák, benzinkutak trafikjainak

Egy hetük maradt a plázák, benzinkutak trafikjainak
Legkésőbb május 30-ig el kell költözniük azoknak a trafikoknak, amelyek a plázák, vagy benzinkutak mellett működnek. A koncessziójuk megmarad, de nem lesz könnyű frekventált helyen új üzletet nyitni. Ha nem sikerül a határidőig új telephelyet bejelenteni a NAV-nál, az engedélyt visszavonják. Mintegy 200 dohányboltot érint a szigorítás.

Tilos trafikot működtetni a benzinkutakon és a 2 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiségekben május 30-tól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

A közlemény kitér arra is, hogy a 2 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiségek esetén sem leválasztva, sem azok kiegészítő üzletsorán vagy parkolójában nem működhet trafik. A NAV felhívta a figyelmet, hogy aki május 30-ig módosítja telephelyét, annak a dohány-kiskereskedelmi engedélyét a NAV határozattal módosítja, így az üzlet fennakadás nélkül működhet tovább. Ellenkező esetben az engedély módosítására nincs mód, ezért azt visszavonják. Az adóhatóság emlékeztetett arra is, hogy nem nyitható trafik egy másik dohánybolt bejáratától számított 200 méter távolságon belül. Ezt úgy kell mérni, hogy a KRESZ szabályainak megfelelően közlekedő gyalogos útvonalának hossza legyen 200 méter.

A rendelkezés mintegy 200 dohányboltot érint. A költözni kényszerülő trafikosoknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen a frekventált helyek már foglaltak. A minisztérium azért döntött úgy, hogy a trafikokat kitiltja a plázák, kutak mellől, mert arányaiban túl nagy forgalmat produkáltak, míg a többi dohánybolt éppen csak kitermelte a költségeket.