Varga Mihály: stabil maradhat a gazdaság fejlődése

Varga Mihály: stabil maradhat a gazdaság fejlődése
Az elemzőket is meglepve, 3,5 százalékkal nőtt a GDP a KSH első gyorsbecslése szerint az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a korábban vártnál magasabb, éves szinten 2,5 százalékos növekedés sem elérhetetlen. Az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják a következő években.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első gyorsbecslése szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Varga Mihály kiemelte, a magyar gazdaság rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyeken keresztül a növekedés a következő időszakban még kiterjedtebbé, szélesebbé válhat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint most indulhat el a magyar gazdaság egy olyan növekedési pályán, amelyen végighaladva jóval közelebb kerül az Európai Unió fejlettebb országaihoz.

A csütörtökön közölt GDP-adat, valamint az, hogy a következő években az európai uniós források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál – emelte ki Varga Mihály. Kifejtette: a magyar kormány hozzáteszi majd a gazdaságfejlesztéshez szükséges forrásokat, így a gazdasági növekedés stabilabbá válhat és el tudja hozni azt az időszakot, amikor a gazdasági növekedésen keresztül több munkahely, ágazatokra kiterjedő növekedés, nagyobb foglalkoztatottság valósulhat meg és magasabb lehet a jövedelem.

Varga Mihály hozzátette, az exportteljesítmény mellett a belső kereslet is húzta a növekedést, ami így kiegyensúlyozottabbá vált. Úgy vélte, ebben szerepe volt a kormány által tavaly meghozott bérintézkedésnek, a családi adókedvezmény kiterjesztésének, és az energiaárak csökkenésének is.