A reálkereset növekedésével egyezően bővül a kiskereskedelmi forgalom

A reálkereset növekedésével egyezően bővül a kiskereskedelmi forgalom
Szinte pontosan annyival nő a háztartások költekezése 2013. második felétől kezdve, mint amennyivel a reálkeresetek emelkednek (2,6%-) – idézi a KSH adatait közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A háztartások nettó jövedelme 2013-ban 16 ezer milliárd forint volt, a fogyasztási kiadásaik értéke 15 ezer milliárd forint. Ezen belül a kereskedelemben költötték el a családok a legtöbb pénzt, tavaly több mint 8 ezer milliárd forintot.

A családok gazdálkodásában a legnagyobb kiadási tétel az áruházi vásárlás (a kiskereskedelem), ennél azonban jóval szélesebb a költekezés skálája. Ezt mutatja, hogy a háztartások nettó jövedelme 2013-ban 16 ezer milliárd forint volt, a fogyasztási kiadásaik értéke 15 ezer milliárd forint. Ezen belül a kereskedelemben költötték el a családok a legtöbb pénzt, tavaly több mint 8 ezer milliárd forintot (élelmiszerre, ruházatra, különféle iparcikkekre, üzemanyagra). A kiadások 45%-a sok egyéb célra megy el, egyebek mellett vendéglátásra, utazásra, járművásárlásra, közlekedésre, lakásfenntartásra.

A KSH kimutatása szerint 2014. első negyedévében a háztartások fogyasztási kiadása 3.680 milliárd forint volt (egy évvel korábban 3.593 milliárd forint), ami csaknem pontosan annyival nőtt változatlan áron számítva (2,7%), mint a reálkeresetek.

A családok fogyasztásának néhány területe az átlagos költekezésnél nagyobb ütemben bővült 2014. első hónapjaiban.

A kereskedelmi fogyasztás (a megvásárolt árumennyiség, volumen) 2014. első négy hónapjában összességében 4-5% körüli mértékben nőtt. (Jelenleg a vásárlások értékéről az első negyedév adata áll rendelkezésre, ami 1.890 milliárd forint.)

2014. egészében a reáljövedelmekhez igazodó növekedése várható a teljes fogyasztói piacnak, 2-3% körüli mértékben.