Okostelefonnal ellenőrizhető a lejárati idő

Okostelefonnal ellenőrizhető a lejárati idő
Azonnal információt kaphatnak a vásárlók a lejárt szavatosságú, vagy a hatóság által veszélyesnek minősített termékekről a fogyasztók egy új okostelefonos alkalmazás segítségével. A terméken található QR-kód beolvasásával azonnal megjelennek az alapvető információk a kijelzőn. A program a vonatkozó kereskedelmi jogszabályok között is segít eligazodni.

A lejárt szavatosságú, vagy veszélyes termékekről online információt kaphatnak a vásárlók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) új okostelefon-alkalmazásának a segítségével – tájékoztatta az NFH csütörtökön az MTI-t.

A szükséges információkhoz a megvásárolni kívánt termékek úgynevezett QR-kódjának lefényképezése útján juthatnak a vevők – közölte Kovács Márta, az NFH stratégiai kabinetjének képviselője. Az applikáció a legfontosabb fogyasztóvédelmi ismeretanyagot tartalmazza. Lehetőséget nyújt a reklamációs határidők nyilvántartására és válaszokat ad a mindennapok során leggyakrabban feltett kérdésekre is.

Az alkalmazás segít eligazodni az internetes kereskedelem szabályai között, illetve beállítható, hogy a program figyelmeztessen a szavatossági, jótállási idő közelgő lejártára. Az alkalmazás egyelőre wi-fi-n keresztül működik, de a hamarosan megjelenő új verzió letöltése után már 3G szolgáltatással is frissíthetőek az adatok – közölte Kovács Márta.