37 hónapja csak bővül a kiskereskedelmi forgalom

37 hónapja csak bővül a kiskereskedelmi forgalom
Az előzetes becslésekhez képest nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal nőtt éves alapon ez év júliusában a kiskereskedelmi forgalom, így már harminchét hónapja tart a bővülése – írja az Élelmiszer.hu. A javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a fogyasztás 2003 óta nem látott ütemben bővült 2016 első félévében.

 

Ez év júliusában a naptárhatással igazított adatok 4 százalékos növekedést mutatnak a kiskereskedelmi forgalomban. Az év első hét hónapjában a kiskereskedelem volumene 4,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet - fogalmaz az NGM közleménye.

A forgalom összetevőit tekintve legnagyobb mértékben, 6,7 százalékban a nemélelmiszer-kiskereskedelem emelkedett, így folytatódott a már több mint három éve tartó növekedés. Ez különösen kedvező, ugyanis a több hónapja tartó nagymértékű bővülés arra enged következtetni, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,7 százalékkal emelkedett. A mérsékelt növekedéshez hozzájárulhatott, hogy ezen a területen a családok kiegyensúlyozott költekezésre törekednek minden időszakban és az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma már 2014-ben meghaladta a válság előtti rekordszintet.

A háztartások rendelkezésre álló jövedelme meghaladja a kiskereskedelem bővülését, ami a továbbra is erős megtakarítási hajlandóságot jelzi. Ez egyben azt is jelenti, hogy még van érdemi mozgásterük a korábban elhalasztott vásárlások miatt a jövőben a fogyasztásuk növelésére. Várakozásunk szerint az év során tartósan magas maradhat a növekedés üteme a foglalkoztatás bővülésével párosuló dinamikus béremelkedésnek, az alacsony inflációnak, illetve a kormányzat intézkedéseinek, köztük a személyijövedelemadó-csökkentésnek köszönhetően.