Tovább bővül a mobilfizetési piac

Újabb nagy szereplővel bővül a mobilfizetési piac, miután a Walmart is elérhetővé tette ezt a lehetőséget. A cég lépése azért meglepő, mert eddig főleg a technológiai vállalatok jártak élen az okostelefonok újszerű hasznosításában.

Nem érdekli a szlovákokat a számlalottó

A kezdeti nagy érdeklődés után tavaly jelentősen visszaesett a Szlovákiában 2013-ban bevezetett számlalottó résztvevőinek száma, az új szerencsejáték nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket − közölte keddi kiadásában a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap. Az új szerencsejátékot az állam adóbevételeinek növelése céljából vezette be a szlovák kormány. Abban bíztak, hogy mivel az új szerencsejátékban befizetett összeg nélkül, csupán a pénztári számlák sorszámának felhasználásával lehet részt venni, a számlák iránti megnövekedett igény hozzájárul majd az adóelkerülések csökkenéséhez is.

Ausztria ellenzi a vasárnapi nyitva tartást

Ausztria ellenzi a vasárnapi nyitva tartást

Ausztriában nemcsak a szakszervezet, hanem a boltok üzemeltetői és alkalmazottai is elutasítják a vasárnapi nyitva tartást, amelyet a vásárlók többsége sem támogat, elégséges bevásárlási lehetőségre hivatkozva. A szomszédoknál csak a pékek, ajándék- és édességboltok, valamint a pályaudvarokon és a reptereken található, nyolcvan négyzetméternél nem nagyobb alapterületű üzletek lehetnek nyitva.

New York-i a legdrágább bevásárlóutca

New York-i a legdrágább bevásárlóutca

A New York-i Fifth Avenue felső szakasza megelőzte a hongkongi Causeway Bay környékét és így a világ legdrágább bevásárló övezete lett a bérleti díjak alapján - szerepelt a Cushman & Wakefield szolgáltató cég MTI-hez eljutatott tanulmányában. Európában a párizsi Champs-Élysées a legdrágább hely. A budapesti Váci utca helyezése sem elhanyagolandó, világszinten a 40. legelőkelőbb utca.

Bajban van kasszái miatt a szlovák Lidl

Bajban van kasszái miatt a szlovák Lidl

Hibás, adóelkerülésre alkalmas pénztárgépekkel dolgozik a Lidl Szlovákiában, ezért az egész hálózatot be lehetne záratni – írja a Magyar Nemzet egy szlovák lapra hivatkozva. A probléma a népszerű számlalottózáson bukott ki, a vevők ugyanis – nyeremény reményében – regisztrálhatják blokkjaikat az állami szerencsejátékban. Az összevetés során derült ki, hogy a kasszák rossz blokkokat nyomtattak.

Nem akarnak készpénzt az izraeliek

Nem akarnak készpénzt az izraeliek

Készpénzmentes gazdálkodás bevezetését fontolgatják Izraelben. A digitális fizetés bevezetésével vissza akarják szorítani a feketekereskedelmet és az adóelkerülést. Az elképzelés megvalósíthatóságát jelenleg munkacsoportban elemzik. Magyarországon ezzel a tendenciával szemben egyre nő a készpénz jelenléte a gazdaságban.

Sokallják az onlinekassza árát a románok

Sokallják az onlinekassza árát a románok

Felháborodtak a román vállalkozók, szerintük áremelés következik a kasszák online bekötése után. A pénzügyminisztérium becslése szerint a cégeknek legfeljebb 40-60 euró közötti összegbe kerülne az átállás, a becslések azonban inkább 200 euróról szólnak. A kormány szerint nem kell feltétlenül kicserélni a pénztárgépeket, esetenként az összeköttetés megoldható lesz egy szoftverfrissítéssel. Csakhogy számos géptípus nem alkalmas az online kapcsolatra – írta a Népszabadság.

Irigylik a nemzeti dohányboltos informatikát az osztrákok

Irigylik a nemzeti dohányboltos informatikát az osztrákok

Egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárdra esett vissza a legális dohánypiac a NAV adatai szerint. Ilyen kevés korábban sohasem volt a fogyás. Az NDN Zrt.-nek azért büszkeségre is van oka, ugyanis az osztrák társszervezet közölte, hogy a dohányboltok informatikai rendszere, illetve az adattovábbítás nagyon fejlett, számukra is követendő példa.