Nem akarnak készpénzt az izraeliek

Nem akarnak készpénzt az izraeliek

Készpénzmentes gazdálkodás bevezetését fontolgatják Izraelben. A digitális fizetés bevezetésével vissza akarják szorítani a feketekereskedelmet és az adóelkerülést. Az elképzelés megvalósíthatóságát jelenleg munkacsoportban elemzik. Magyarországon ezzel a tendenciával szemben egyre nő a készpénz jelenléte a gazdaságban.

Sokallják az onlinekassza árát a románok

Sokallják az onlinekassza árát a románok

Felháborodtak a román vállalkozók, szerintük áremelés következik a kasszák online bekötése után. A pénzügyminisztérium becslése szerint a cégeknek legfeljebb 40-60 euró közötti összegbe kerülne az átállás, a becslések azonban inkább 200 euróról szólnak. A kormány szerint nem kell feltétlenül kicserélni a pénztárgépeket, esetenként az összeköttetés megoldható lesz egy szoftverfrissítéssel. Csakhogy számos géptípus nem alkalmas az online kapcsolatra – írta a Népszabadság.

Irigylik a nemzeti dohányboltos informatikát az osztrákok

Irigylik a nemzeti dohányboltos informatikát az osztrákok

Egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárdra esett vissza a legális dohánypiac a NAV adatai szerint. Ilyen kevés korábban sohasem volt a fogyás. Az NDN Zrt.-nek azért büszkeségre is van oka, ugyanis az osztrák társszervezet közölte, hogy a dohányboltok informatikai rendszere, illetve az adattovábbítás nagyon fejlett, számukra is követendő példa.

Vendéglősök buktak a horvát onlinekasszán

Többszörösét regisztrálta a tavaly bejelentett forgalomnak a horvát adóhatóság, amióta a hivatalhoz bekötött pénztárgépeket alkalmazzák. Akadt olyan étterem, ahol nyolcszoros a bevallott forgalomnövekedés. Mintegy ötszáz adózó tevékenységét függesztette fel a hatóság, közülük 400 vendéglátós volt.