Pékségekre csapott le a NAV, 50 milliós bírság

Pékségekre csapott le a NAV, 50 milliós bírság

Sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak a NAV munkatársai egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz – közölte az adóhatóság. Még vizsgálják, hogy a hálózat összesen mekkora bevételt titkolt el, az azonban már kiderült, hogy a be nem jelentett alkalmazottak és az igazolatlan eredetű árukészlet miatt várhatóan négy és félmillió forint bírságot kell kiszabni. A végrehajtók több mint 50 milliós foglalással zárták az ellenőrzési akciót. A foglalást az online pénztárgépekről származó információk is megkönnyítették.

NAV: Számítógéppel nem lehet kiváltani a kasszahasználatot

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

Egymilliárd értékben foglalt le árut a NAV negyed év alatt

Közel egymilliárd forintot szedett be az adóhatóság az új végrehajtási módszerrel. A négy hónapja életbe lépett törvénymódosítással élve a pénzügyőrök autókat, szállítmányokat, sőt kocsmai berendezéseket tartanak vissza addig, amíg a tulajdonosok nem egyenlítik ki a tartozásaikat – írja a Magyar Nemzet.

Belecsapott a NAV az éjszakai életbe

Belecsapott a NAV az éjszakai életbe

Éjjel-nappal járják Budapest és Pest megye népszerű kereskedelmi és vendéglátóhelyeit a NAV ellenőrei, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. Tavaly nyáron minden harmadik ellenőrzésnél találtak olyan szabálytalanságot, amelyek gyakran nemcsak a költségvetésnek, hanem fiataloknak, külföldieknek, kirándulóknak is kárt okoztak – közölte az adóhatóság. A célpontok kiválasztásánál az online pénztárgépek adatait is figyelembe veszik, a razziák egészen augusztus végéig tartanak.

Fesztiválok és strandárusok a NAV célkeresztjében

Fesztiválok és strandárusok a NAV célkeresztjében

Ellenőrzési sorozatot rendel el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyári időszakra – tájékoztatott a NAV sajtóirodája. Az ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a szépészeti szolgáltatásokra, a vendéglátóhelyekre, a taxikra, sporttevékenység-szolgáltatókra, strandok területén működő vállalkozókra, valamint szezonális termékek forgalmazását végző adóalanyokra. Természetesen megjelennek a revizorok a kiemelt fesztiválokon és rendezvényhelyszíneken is. Mindenhol fokozottan ellenőrzik az online pénztárgépek működését.

Óvakodj a vásárlótól

Óvakodj a vásárlótól

Sok levelet, e-mailt és telefont kap az adóhatóság azoktól, akik hiába kértek, nem kaptak számlát, vagy ha kaptak, arról kiderült, hogy valójában adóigazgatási azonosításra alkalmatlan számológépszalag. Sokaknak egyszerűen az igazságérzetét nem hagyja nyugodni, ha törvénytelenséget tapasztalnak, ezért tesznek közérdekű bejelentést az adóhatóságnál. Számuk évről évre nő, a különböző típusú ügyekben tavaly már naponta több mint százan írtak, telefonáltak a NAV-nak, és korántsem csak névtelenül – tájékoztatta a Világgazdaságot az adóhatóság.

Éttermekben razziázott a NAV és a rendőrség

Éttermekben razziázott a NAV és a rendőrség

Razziát tartott a NAV és társszervei a főváros mediterrán ételeket kínáló vendéglőiben, kifőzdéiben. Az onlinekasszák ellenőrzésekor kiderült, nem minden tételt ütnek be a pénztárosok. A bírság százezres nagyságrendű volt, ahol hiányosságot találtak. Az élelmiszerbiztonsági hivatal mintegy 70 kilogramm jelöletlen, vagy lejárt szavatosságú húst, illetve fűszert foglalt le. A vendéglősök további ellenőrzésekre is számíthatnak.

Megbuktak a taxisok és a romkocsmák a tavaszi ellenőrzésen

Megbuktak a taxisok és a romkocsmák a tavaszi ellenőrzésen

Minden ellenőrzött taxis megbukott és a romkocsmák adózási fegyelme is gyenge – tapasztalta a NAV a fővárosi éjszakában tartott tavaszi ellenőrzésen. Az onlinekasszák használatára is kiterjedő akcióban több millió forint bírságot szabtak ki, egy kocsmát pedig 30 napra bezárat az adóhatóság. Kifejezetten ott vizsgálódtak a revizorok, ahol sejthető volt, hogy magas az adóelkerülés aránya – írta a hír24.