Egymillióba is kerülhet a feledékenység

Egymillióba is kerülhet a feledékenység

Tipikus hibákat követnek el a kereskedők az online pénztárgépek használatakor – figyelmeztet a NAV adószakmai sajtóirodájának vezetője. Miután szeptember 1-től már csak online kassza működhet az erre kötelezett vállalkozásoknál, az adóhatóság összegyűjtötte, mik a legjellemzőbb kezelői hibák, ezzel a jóhiszemű felhasználókat szeretnék megóvni a büntetésektől. A bírság egyéni vállalkozók esetében 500 ezer, cégeknél 1 millió forint is lehet.

Ötvenmilliárddal több áfa érkezett be a problémás területekről

Ötvenmilliárddal több áfa érkezett be a problémás területekről

Nagyjából ötvenmilliárd forinttal több áfabefizetés érkezett tavalyhoz képest a kereskedelem olyan területeiről, amelyekben korábban jellemző volt a feketézés − írta a Magyar Nemzet. A teljes áfabevétel így 175 milliárddal nőtt. Szakértők egyetértenek abban, hogy a fehéredés egyik oka az online pénztárgépek bevezetése. Az NGM helyettes államtitkára szerint hamarosan megszületik a döntés arról, mikor bővül az online kasszák használatára kötelezett vállalkozók köre.

Fekete műmellekkel bukott meg a sebész

Fekete műmellekkel bukott meg a sebész

A meghökkentő, álcázott adóellenőrzések korát éljük. A kreatív ellenőrzések folyamatosak, és nem egyszer szórakoztatók a kívülállók számára. Ezekből készítette alábbi összeállítását a Bors online. Ebből kiderül, senki nincs biztonságban: akár plasztikázásra váró cicababának vagy éppen iszákos munkásnak is kiadhatják magukat a NAV ellenőrei.

Feketefuvart leplezett a „telekocsi” szolgáltatás

Teleautót hirdetett és indított egy feketéző személyszállító, ám mielőtt Bécsbe vette volna az irányt, megbukott a NAV ellenőrzésén. A „vállalkozás” hivatalosan nem létezik, adószáma nincs. Ráadásul az adózó a fuvardíjról nem adott sem számlát, sem nyugtát, sőt sofőrtársa bejelentéséről is megfeledkezett. A többszörös jogsértés miatt a kontár tetemes bírságra számíthat. A telekocsizás önmagában véve nem jogsértő, ha csak annyi hozzájárulást kér valaki az útért, amennyi a költségeit fedezi, és nem haszonért fogad be másokat az autóba.

Törzsvendégként üdvözlik a NAV-ot a cukrászdában

Törzsvendégként üdvözlik a NAV-ot a cukrászdában

Szép hagyomány, hogy a törzsvendégek saját bögrét kapnak a vendéglátóhelyeken. Így van ez a fővárosi Auguszt cukrászdában is, ahol új névvel bővült a kör, ugyanis a NAV is kapott egy bögrét. A vendéglátóhely vezetése ezzel ismeri el a hatóság kiemelkedő figyelmét. Az online pénztárgépek bevezetése óta a vendéglátóhelyeken rendszeresek a razziák, egy-egy helyszínre többször is visszatérnek a hatóság emberei.

Pékségekre csapott le a NAV, 50 milliós bírság

Pékségekre csapott le a NAV, 50 milliós bírság

Sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak a NAV munkatársai egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz – közölte az adóhatóság. Még vizsgálják, hogy a hálózat összesen mekkora bevételt titkolt el, az azonban már kiderült, hogy a be nem jelentett alkalmazottak és az igazolatlan eredetű árukészlet miatt várhatóan négy és félmillió forint bírságot kell kiszabni. A végrehajtók több mint 50 milliós foglalással zárták az ellenőrzési akciót. A foglalást az online pénztárgépekről származó információk is megkönnyítették.

NAV: Számítógéppel nem lehet kiváltani a kasszahasználatot

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

Egymilliárd értékben foglalt le árut a NAV negyed év alatt

Közel egymilliárd forintot szedett be az adóhatóság az új végrehajtási módszerrel. A négy hónapja életbe lépett törvénymódosítással élve a pénzügyőrök autókat, szállítmányokat, sőt kocsmai berendezéseket tartanak vissza addig, amíg a tulajdonosok nem egyenlítik ki a tartozásaikat – írja a Magyar Nemzet.