A lakáskiadás után adózni kell

A lakáskiadás után adózni kell

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám.

Teljesen biztonságos lesz az eBlokk megoldás

Teljesen biztonságos lesz az eBlokk megoldás

Folytatódik a fejlesztői munka, amióta bemutatták az eBlokk megoldást a Kereskedj Okosan Retail konferencián. Az év egyik legizgalmasabb retail innovációja iránt már komoly érdeklődés mutatkozik mind kereskedői, mind vásárlói oldalról. Mint minden elektronikus, informatikai rendszer esetén, az eBlokknál is nagy figyelmet fordítanak a védelemre. A rendszer a fejlesztők elmondása szerint olyan biztonságos lesz, mint egy banki hálózat.

Októberben érkeznének az új pénztárgépek, de nem látszik, hogy honnan

Októberben érkeznének az új pénztárgépek, de nem látszik, hogy honnan

Becslések szerint mintegy 30 ezer vállalkozásnak október 1-jén már egy modernizált, online kasszakészüléket kellene használnia, de jelenleg az sem biztos, hogy lehet-e majd olyan új gépet kapni szeptemberben, amilyet üzembe kellene helyezniük. A helyzet miatt lehetetlen helyzetbe kerülhetnek az autószerelők, ruhatisztítók, masszőrök, diszkósok és plasztikai sebészek. A pénztárgépesek szerint az adóhatóság maradt le, a hivatal hallgat.

Januártól az italautomatákat is bekötik a NAV-hoz

Eldőlt, hogy az étel- és italautomatákat is bekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), hasonlóan az online pénztárgépekhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével kell online-ná tenni az automatákat. Bár régóta szó van róla, a tárca rendelettervezete meglepte az érintetteket: szerdán jelent meg a kormány honlapján, és csak csütörtökön, a hivatali munkaidő végéig véleményezhették.