Tíz év alatt huszonhatezer kisbolt ment tönkre

Tíz év alatt huszonhatezer kisbolt ment tönkre

Az elmúlt évtizedben, 2005-2016. között sokat változott a magyar bolti, áruházi kiskereskedelem. Az értékesítőhelyek száma több mint 26 ezerrel csökkent, ma már 130 ezer alatt mozog a számuk (a benzinkutakat és az autókereskedéseket nem számítva). Ezzel egy időben a nagyáruházak száma gyarapodott, mind az élelmiszerek, mind a különféle iparcikkek kereskedelmében. A nagy és kis halak klasszikus viszonya tehát úgy tűnik, változatlan.

Robotoké a kereskedelem jövője?

Robotoké a kereskedelem jövője?

Eladó nélküli üzletek, szállítás drónokkal, teljesen automatizált gyártás, műhold vezérelte traktor: csak néhány azok közül az újítások közül, melyek a közeljövőben tömegessé fognak válni a gazdaságban. Európa eddig tétlenül nézte, amint egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok az élet minden területén, de úgy tűnik, most kapcsoltak az európai törvényhozók.

Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak

Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak

A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent – jelen esetben 1,5 %-ot 2015-höz képest. Közben a kifejezetten jó termés – és a szintén pozitív előrejelzések – biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.

Sokat költött tavaly jótékonykodásra a Spar

Sokat költött tavaly jótékonykodásra a Spar

Több mint 160 millió forinttal támogatott társadalmi célú kezdeményezéseket, intézményeket és rendezvényeket 2016-ban a SPAR Magyarország. Tavaly országszerte közel 100 – többek között a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és az állatvédelem területén tevékenykedő – szervezetnek és intézménynek adott összesen 22 millió forint értékű támogatást – áll a vállalat közleményében.

Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell

Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell

Január 1-től minden újonnan kötelezettnek online pénztárgépet kell használnia. Aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, annak kézi számlákkal és a havi adatszolgáltatással kell számolnia, amíg az online kasszája nem üzemel – ha nem akar bírságot fizetni. Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, azok sem maradtak le a kedvezményről, akik még nem kapták meg a kasszájukat, de a kódot megkérték hozzá még december vége előtt.

Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok

Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok

A taxisok és a pénzváltók vitték a leginkább az online pénztárgépeket, de ők is csak a két ünnep között. A szerelők és a tisztítási szolgáltatók egy jelentős része azonban hivatalosan inkább az áfás számlák mindennapos töltögetését választotta.

OKSZ: indul az év legforgalmasabb hete

OKSZ: indul az év legforgalmasabb hete

A karácsony előtti hét az év legerősebb időszaka az üzletekben, az arany hétvégén és a következő napokban a kereskedők az eddiginél is nagyobb forgalomra számíthatnak az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint. Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI kérdésére elmondta: decemberben a teljes kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nőhet a tavaly decemberihez képest, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem. A decemberi bolti költés 50 milliárd forinttal túllépheti az előző évit, és így meghaladhatja az 1000 milliárd forintot.