Tovább nőtt a nagy üzletek súlya az élelmiszerek kereskedelmében

Tovább nőtt a nagy üzletek súlya az élelmiszerek kereskedelmében

Az éves forgalom 2 százalékkal emelkedett tizenkét hónap alatt. Átlag felett nőtt az eladás például sajtból, gyümölcsléből és édes kekszből is - áll a Nielsen kiskereskdelmi Indexében. Mintegy 1620 milliárd forint forgalmat ért el az élelmiszerek kiskereskedelme 2015. december-2016. november között, a Nielsen által mért kilencven termék kategóriából; 2 százalékkal többet, mint az előző évi hasonló időszak során. Mennyiség szempontjából 1 százalékkal csökkent a bolti eladás, állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.

Az online kiskereskedelem növekedése új logisztikai megoldásokat kíván

Az online kiskereskedelem növekedése új logisztikai megoldásokat kíván

Már tavaly karácsonykor szembesülhettünk a ténnyel, hogy az online vásárlás mára a mindennapjaink részévé vált, az elektronikus kereskedelem pedig a legdinamikusabban bővülő szektorok egyike lett. A töretlen fejlődés olyan ágazatokra is hatással van, mint a logisztikai ingatlanok piaca. Hogy pontosan milyen összefüggés van a kettő között és mi várható a következő években, arról a portfolio.hu a DHL Express és a Goodman szakértőit kérdezte meg.

Csekkautomaták lepik el a várost

Csekkautomaták lepik el a várost

A postahivatalokban egyre automatizáltabb a munka, és mára odáig jutott ez a folyamat, hogy nem kell szakértelem ahhoz, hogy valaki bedugja a csekket egy automatába. Így a következő logikus lépés a közhasználatú csekkbefizető automaták felállítása volt. 

Tíz év alatt huszonhatezer kisbolt ment tönkre

Tíz év alatt huszonhatezer kisbolt ment tönkre

Az elmúlt évtizedben, 2005-2016. között sokat változott a magyar bolti, áruházi kiskereskedelem. Az értékesítőhelyek száma több mint 26 ezerrel csökkent, ma már 130 ezer alatt mozog a számuk (a benzinkutakat és az autókereskedéseket nem számítva). Ezzel egy időben a nagyáruházak száma gyarapodott, mind az élelmiszerek, mind a különféle iparcikkek kereskedelmében. A nagy és kis halak klasszikus viszonya tehát úgy tűnik, változatlan.

Robotoké a kereskedelem jövője?

Robotoké a kereskedelem jövője?

Eladó nélküli üzletek, szállítás drónokkal, teljesen automatizált gyártás, műhold vezérelte traktor: csak néhány azok közül az újítások közül, melyek a közeljövőben tömegessé fognak válni a gazdaságban. Európa eddig tétlenül nézte, amint egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok az élet minden területén, de úgy tűnik, most kapcsoltak az európai törvényhozók.

Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak

Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak

A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent – jelen esetben 1,5 %-ot 2015-höz képest. Közben a kifejezetten jó termés – és a szintén pozitív előrejelzések – biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.

Sokat költött tavaly jótékonykodásra a Spar

Sokat költött tavaly jótékonykodásra a Spar

Több mint 160 millió forinttal támogatott társadalmi célú kezdeményezéseket, intézményeket és rendezvényeket 2016-ban a SPAR Magyarország. Tavaly országszerte közel 100 – többek között a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és az állatvédelem területén tevékenykedő – szervezetnek és intézménynek adott összesen 22 millió forint értékű támogatást – áll a vállalat közleményében.