Táblagépes kasszarendszert jelentett be a Laurel

Táblagépes kasszarendszert jelentett be a Laurel

Táblagépre készült kasszarendszer létrehozása és partneri megállapodás a Symphony EYC szoftvercéggel – többek között ezekkel a bejelentésekkel nyitotta meg az idei Laurel Retail Konferenciát Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. A konferencián elhangzott, hogy a társaság 15 ezer online kasszarendszert engedélyeztetett és 1000 trafikrendszert vezetett be.

KASZ: Mindenki zárjon be vasárnap!

KASZ: Mindenki zárjon be vasárnap!

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alapvetően támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását, mert úgy véli, ezzel csökkenhetne az ágazatban dolgozók megterhelése, ám csak akkor tartja elfogadhatónak, hogy az üzletek ne nyissanak ki vasárnap, ha az minden üzlettípusra, tehát nemcsak a nagyokra vonatkozna − mondta el az MTI-nek a szakszervezet elnöke. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azonban 15-20 ezer munkahely szűnne meg a vasárnapi zárva tartással.

Tavaszra vehetnek online kasszát a szolgáltatók

Tavaszra vehetnek online kasszát a szolgáltatók

A kiskereskedelmi szektor után rövidesen a fodrászoknak, kozmetikusoknak, magánorvosoknak is online kasszába kell beruházniuk. A piac betartható határidőket kér a kormánytól – írja a Népszabadság. Elemzők szerint az átállás fél évet vehet igénybe, hiszen már rendelkezésre áll a szükséges technika, a forgalmazók is kellő tapasztalattal rendelkeznek. Az újonnan kötelezett felhasználók nagy része azonban korábban nem használt semmilyen kasszát, így nekik meg kell tanulni a kezelést. A csere újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint.

Lakossági bizalom húzza a fogyasztási adatokat

A folyamatosan bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhető a vártnál nagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalom szeptemberben – vélték az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők. A növekedés üteme 4,5 százalékkal gyorsult a tavalyi év szeptemberéhez képest. Elemzők szerint a növekedésben szerepet játszik a reálbérek növekedése, ezáltal a lakosság fokozódó bizalma, valamint az olcsóbb üzemanyagárak hatása.

Elbocsátástól tartanak a kereskedők a vasárnapi bezárás miatt

Elbocsátástól tartanak a kereskedők a vasárnapi bezárás miatt

Súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne - közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) az MTI-vel. A szervezet szerint a vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel kiesése pótolhatatlan, és diszkriminatívnak nevezték, hogy csak a 400 négyzetméteresnél nagyobb területű egységekre vonatkozna a tiltás.

Égetően fontos témák a Laurel Retail konferencián

Égetően fontos témák a Laurel Retail konferencián

Ahogy az a kiskereskedelmi szektorban már hagyomány, évről évre megrendezik a Laurel Retail Konferenciát, amelynek előadásain, kerekasztal-beszélgetésein a résztvevők a szektort érintő aktuális kérdésekre kaphatnak választ. Nem véletlen, hogy a szervezők ezúttal őszi időpontot választottak, hiszen nyáron mindenkit az utóbbi idők egyik legnagyobb kihívása, a kasszacsere kötött le. Idén Kecskemét lesz a helyszín.

Törvény készül az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

Törvény készül az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

Néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását egy törvénymódosító javaslat szerint − írta a Magyar Nemzet a lap birtokába jutott törvénymódosító csomagra hivatkozva. A javaslat elsősorban a plázákat, hipermarketeket érinti. A dohányboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, virágosok, patikák, pékek az Úr napján is nyitva lehetnének. A beadvány egy korábbi kereszténydemokrata javaslat újragondolása.

Tartja bővülési ütemét a kiskereskedelem

Tartja bővülési ütemét a kiskereskedelem

Több mint egy éve tart a kiskereskedelmi forgalom erősödése. Idén augusztusban 2,5 százalékkal, az év első nyolc hónapjában már több mint 5 százalékkal bővült az ágazat az egy évvel korábbihoz képest. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint az, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, a kedvező inflációs folyamatok és a fogyasztói bizalom magas szintje mellett a rekordszintű foglalkoztatásnak, a reáljövedelmek bővülésének és a rezsicsökkentésnek is köszönhető.