A Tesco maradt a kereskedelmi toplista élén

A Tesco maradt a kereskedelmi toplista élén

Változatlanul a Tesco a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc Magyarországon bruttó 704,7 milliárd forintos forgalommal. Mögötte a Coop áll, miután 20 milliárd forintos pluszt tudott felmutatni a 2012-es forgalmához képest, és ezzel megelőzte a CBA-t – állapítható meg a Trade magazin 2013-as kereskedelmi toplistájából.

Ugrásszerűen nőhet a hazai mobilfizetés és online vásárlás

Ugrásszerűen nőhet a hazai mobilfizetés és online vásárlás

Lendületes növekedésre lehet számítani a mobilfizetés területén a nálunk is egyre elterjedtebb PayPass fizetésnek köszönhetően – írja a MasterCard közleménye. A Magyar Nemzeti Bank szerint pedig már kétmillió kártya alkalmas egyérintéses fizetésre. Az online vásárlás terén egy új, globális platform, a MasterPass bevezetése hozhat jelentős változást a magyar vásárlóknak.

Csak méterekkel került távolabb a benzinkúttól a trafik

Kicentizik az új trafikok helyét, miután több száz dohányboltnak el kellett költöznie a plázák, benzinkutak tőszomszédságából. Akadt olyan, amelyet csak néhány méterrel helyeztek odébb a kúttól, így már megfelelt a törvényes feltételeknek – tudósít a bama.hu. Pécsett előfordult, hogy két dohánybolt között pontosan 201 méter volt a távolság.

Csak az OBI barkácsolt jól a bevételekkel

Csak az OBI barkácsolt jól a bevételekkel

Nem tükröződött a kiskereskedelmi forgalom erősödése a barkácsáruházak tavalyi eredményein, sőt mindent összevetve romlott a helyzetük. Az OBI Hungary az egyetlen, amelynek sikerült növelnie árbevételét. Ez valószínűleg azt jelzi, hogy a BricoStore kivonulásával az OBI szerezte meg a piac megüresedő részét – írja a Napi Gazdaság.

Maradhat a kiskereskedőket védő plázastop

Maradhat a kiskereskedőket védő plázastop

Várhatóan meghosszabbítják azt az év végéig érvényben lévő, plázastop néven ismertté vált korlátozást, amelyet az előző Orbán-kormány többek között a kisebb kereskedelmi vállalkozások védelmére vezetett be – értesült a Magyar Nemzet. A Brüsszel által kifogásolt, és kötelezettségszegési eljárás alá vont jogszabály mellett továbbra is kiáll a magyar kabinet.

NGM: nem lesz végső kasszabekötési határidő

NGM: nem lesz végső kasszabekötési határidő

A nemzetgazdasági tárca az onlinekassza.hu kérdésére közölte, nem terveznek végső határidőt kitűzni az onlinekasszák bekötésére. Így a kereskedők akár kivárásra is játszhatnak, hiszen minél később állnak át, annál több bevétel maradhat rejtve a NAV elől. Ugyanakkor máris látszanak az onlinekassza bevezetésének hatásai, a teljes kereskedelmi szektorban már 55 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel 2014 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Sikeresen növelte árbevételét és hálózatát a COOP

Sikeresen növelte árbevételét és hálózatát a COOP

Növelte árbevételét a COOP Gazdasági Csoport 2013-ban a kedvezőtlen kereskedelmi környezet ellenére – tudósított a társaság közgyűléséről az élelmiszer.hu. A csoport tavalyi árbevétele 550 milliárd forint volt, 20 milliárddal több az előző évinél. A növekedés azért is figyelemreméltó, mert a dohányárusítás jogát elvesztették a kereskedések, és a vásárlókedv sem nőtt számottevően. A jelenleg 814 ezer fős törzsvásárlói kört rövid időn belül szeretnék egymilliósra bővíteni.

Pertársaságba tömörülnek a költöző trafikosok

Pertársaságba tömörülnek a költöző trafikosok

Pertársaság létrehozását fontolgatják azok a trafikosok, akiknek egy új szabályozás miatt kell bezárniuk boltjukat – írja a Magyar Nemzet Online. Szombattól nem nyithatnak ki a benzinkutakon és a 2500 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező plázákban, illetve hipermarketekben működő dohányboltok. A döntést azzal indokolják, hogy ezeknek a boltoknak nagyon magas a profitjuk, miközben több trafik veszteséges. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nehezményezi, hogy semmiféle kártérítést sem kapnak a kiebrudalt vállalkozók.