Balatoni szezon: ki fog így dolgozni?

Balatoni szezon: ki fog így dolgozni?

Lassan beindul a főszezon a Balatonnál, azonban komoly munkaerőhiány alakult ki a szállodákban és a vendéglátásban is – írja a vg.hu. A munkavállalók szívesebben mennek külföldre, a 100-150 ezres bruttó fizetés is rendkívül alacsony a napi 12-14 órás balatoni munkáért. Már Romániában is toboroznak idénymunkásokat.

Jó dinnyeszezon elé nézhetnek az üzletek

Jó dinnyeszezon elé nézhetnek az üzletek

A tavalyinál több, kiváló minőségű magyar dinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől – mondta a FruitVeB elnöke az MTI-nek. Júliusban és augusztusban hazánk lesz Európa legnagyobb dinnyeexportőre. A termelők azt kérték a nagy áruházláncok képviselőitől, hogy július elejétől már ne rendeljenek importot, és ne akciózással kezdjék a magyar dinnye forgalmazását.

Fizetés nemcsak készpénzzel

Fizetés nemcsak készpénzzel

A virtuális helyett manapság inkább a készpénzfizetés terjed, de az új megoldásoknak számtalan előnye van, amelyet érdemes lenne kihasználnia a kereskedőknek – összegezhető a Napi Gazdaság Modern Fizetési Megoldások konferenciáján elhangzottakból. Hatékony eszköz lesz a mobilos fizetés, februárban indult a MasterPass, és a külföldiek kártyahasználatával még átváltási nyereséghez is juthatnak a boltok.

Adatelemzésből is profitálhat a kereskedelem

Adatelemzésből is profitálhat a kereskedelem

Pontos fogyási előrejelzések, a logisztikai költségek csökkenése, a keresleti-kínálati viszonyokhoz igazodó dinamikus árazás érhető el az adatelemzési technikák térhódításával. Energiatakarékosság érhető el az okos mérők révén, de az eszközök közötti internet is jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzleteknek – áll a KPMG elemzésében. Az állam is felismerte az adatelemzésben rejlő lehetőségeket, az online pénztárgépekből nyert adatok a kereskedők számára is hasznos információkkal szolgálhatnak.

Csökkent a növények és vágóállatok, nőtt az állati termékek ára

Csökkent a növények és vágóállatok, nőtt az állati termékek ára

A mezőgazdasági termelői árak 2014 áprilisában összességében 8,9%-kal mérséklődtek az előzőév azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 13,6%-kal, az élőállatoké pedig 2,6%-kal csökkent, az állati termékeké viszont 8,7%-kal nőtt – áll a KSH jelentésében. Az árcsökkenés remélhetően megjelenik a kiskereskedelmi forgalomban, amely növelheti az élelmiszerfogyasztást Magyarországon.

Díjazta magyar partnerét az NCR

Díjazta magyar partnerét az NCR

Rangos elismerést kapott Cipruson egy magyar informatikai vállalkozás. Az NCR kasszagyártó EMEA régiós díját vehette át Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az elismerést azok az együttműködő partnerek kapják, amelyek hatékonyan hozzájárulnak, hogy az NCR az adott régióban sikeres legyen.

Szigorodik a távoli vásárlás és az árubemutatók szabályozása

Szigorodik a távoli vásárlás és az árubemutatók szabályozása

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet június 13-án, pénteken lép hatályba. Eszerint a telefonos vagy más elektronikus kapcsolat, vagy az üzleten kívüli árubemutató során a fogyasztót részletesen tájékoztatni kell a termék, szolgáltatás tulajdonságairól, a szerződéskötést követő 14 napon belül pedig a vevő indoklás nélkül elállhat a vásárlástól – írja a nol.hu.

A Tesco maradt a kereskedelmi toplista élén

A Tesco maradt a kereskedelmi toplista élén

Változatlanul a Tesco a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc Magyarországon bruttó 704,7 milliárd forintos forgalommal. Mögötte a Coop áll, miután 20 milliárd forintos pluszt tudott felmutatni a 2012-es forgalmához képest, és ezzel megelőzte a CBA-t – állapítható meg a Trade magazin 2013-as kereskedelmi toplistájából.