Fokozta a magyar zöldség-gyümölcs kivitelét a Lidl

Fokozta a magyar zöldség-gyümölcs kivitelét a Lidl

Mintegy 3,5 milliárd forint értékű friss zöldséget és gyümölcsöt exportált a Lidl Magyarország az idén az első fél évben, ami 75 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – derül ki a vállalat adataiból. Az MTI arról számolt be, hogy a TV paprika, a görögdinnye, a sárgabarack és a gomba volt a slágercikk.

Összeomlott a legális dohánypiac

Drasztikus mértékben zsugorodott a hazai legális cigarettapiac, ugyanis 2014 első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon a NAV adatai szerint. Még 2012-ben 6,2 milliárdnál tartott a számláló ilyenkor. Most júniusban 701 millió szál fogyott, ez 300-400 millió szálas visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. A feketepiac nagyságát lehetetlen felbecsülni, a NAV szinte naponta csap le illegális szállítmányokra.

Néhányan nagyot kaszálnak az új kenyér ünnepén

Néhányan nagyot kaszálnak az új kenyér ünnepén

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) felhívta a lakosság figyelmét, hogy az augusztus 20-i állami ünnepen minden alkalommal megnő a trükkös, csaló kereskedők és szolgáltatók száma. A legtöbb visszaélést a taxisok, és a vendéglátósok követik el, főleg, de nem csak turisták rovására.

Csak javítani ne kelljen?

Csak javítani ne kelljen?

A kereskedők többsége már lecserélte korábbi kasszáját online pénztárgépre, és augusztus végéig elvben nullára csökken azok száma, akik nem ilyet használnak. Az üzembe állított mintegy 151 ezer új eszköz közül természetes, hogy néhány meghibásodik. Ezek szervizhátterével azonban időnként vannak gondok.

Az idei búza ötöde termett csak ellenőrzött, fémzárolt vetőmagból

Az idei búza ötöde termett csak ellenőrzött, fémzárolt vetőmagból

Mindössze a termőterület ötödén vetnek hazánkban jó minőségű, ellenőrzött búza vetőmagot. Ez az arány a most lezárult aratás statisztikáinak ismeretében sem javult. A gazdálkodók többsége még mindig a visszavetés mellett dönt, vagyis az általa aratott, nem minősített kalászost veti el újra. A Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere arra figyelmeztet, hogy ez a gyakorlat rontja a mennyiségi és minőségi kilátásokat, valamint élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályos. A visszavetett búzából lényegesen, 15-25 százalékkal többet kell használni, mint a fémzárolt, minőségi vetőmagból.

Rommá ellenőrizték a kocsmákat az adóellenőrök

Rommá ellenőrizték a kocsmákat az adóellenőrök

Nagyszabású, összehangolt ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosban. Az elmúlt hét végén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg egy időben a revizorok, egy-egy helyszínre háromszor is visszatértek. A vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépekbe beütött forgalma 30 százalékkal nőtt az előző hét péntekjéhez képest. A NAV visszatérően ellenőriz mindaddig, amíg az adózás tekintetében rend nem lesz a fővárosi vendéglátóhelyeken.

Indul a nagy kasszarazzia, nincs kibúvó

Indul a nagy kasszarazzia, nincs kibúvó

Ősztől nagyüzemben ellenőrzik a boltosokat az adóellenőrök, vége a felmentések időszakának – írja a nol.hu. A kiskereskedők kreatív módszerekkel sem tudnak elbújni a revizorok elől. Az sem jó megoldás, ha valaki bezárja a boltot, hogy ne lássák mennyit változott a forgalma az online pénztárgép beüzemelése óta. Az eddigi tapasztalatok szerint főként azokat ellenőrzik, ahol a forgalmi adatok feltűnően ingadoznak.

Hetven új trafik nyílhat az országban

Hetven új trafik nyílhat az országban

Kihirdette a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. a május 13-án kiírt, ötödik körös trafikpályázatok eredményét. Összesen 70 koncesszió talált gazdára Abádszalóktól Vaskeresztesig, de egy ózdi és egy nyíregyházi koncesszió is elkelt. Eredetileg 88 koncessziós jogot hirdettek meg 20 évre, ezekre 659 pályázat érkezett. A NAV adatai szerint országszerte már 6014 trafik működik.