Totális ellenőrzést indít a NAV a vendéglátósoknál

Totális ellenőrzést indít a NAV a vendéglátósoknál

Átfogó ellenőrzésbe kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a budapesti vendéglátósok körében, megelégelve a kirívóan alacsony adózási fegyelmet. A napi 24 órás fellépés célja, hogy véget vessen a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek és rákényszerítse a vendéglátóhelyeket, hogy bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak. Az akcióhoz más régiók revizorait is mozgósítják. A mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.

Duplájára kell gyorsítani a kasszacserét

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A szakma becslése szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, ebből 25 ezer a kiskassza. Mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint lehetséges a határidő betartása. A korábbi tapasztalatok alapján azonban érdemes alaposan megfontolni, kivel szerződnek a megrendelők. A tét nagy, ugyanis a büntetés egymillió forint, vagy üzletbezárás lehet szeptembertől.

Besokallt az NGM: augusztus 31. a kasszacsere utolsó napja

Besokallt az NGM: augusztus 31. a kasszacsere utolsó napja

Augusztus 31. után már csak online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a csere véghatáridejéről egyeztetett a Pénztárgép Munkabizottság – írja az Index. Korábban az volt a tárca álláspontja, hogy nem tűz ki véghatáridőt, úgyis hamarosan átáll mindenki. A jelek szerint azonban ez a helyzet trükközésre adott alkalmat.

Borban az igazság: Eddig nem talált rossz borszállítmányt a NAV

Borban az igazság: Eddig nem talált rossz borszállítmányt a NAV

Kiemelten vizsgálja a NAV Bács-Kiskun megyében a borkereskedelmet. Az M5-ös autópálya mellett is ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol átvizsgálják a szállítmányokat. Keresik az Európai Unióból érkező fekete fuvarokat, de kiszűrik a bornak nem nevezhető, gyenge minőségű pancsolmányokat is. Jó hír a borkedvelőknek, hogy eddig nem találtak szabálytalanságot. Az akciósorozat három hónapig tart.

Expresszel megy beljebb a városokba az Auchan

Expresszel megy beljebb a városokba az Auchan

Pár hónapon belül több mint két tucat diszkontboltot nyithat az Auchan a Lukoil benzinkutakon – értesült a hvg.hu. Budapesten lenne a legtöbb üzlet, de vidéken, a közepes méretű városokban is terjeszkedne a francia bolthálózat. A Tesco már korábban kiépítette az Expressz bolthálózatát, a SPAR egyelőre kísérleti jelleggel működtet öt ilyen üzletet OMV benzinkutak mellett.

Élelmiszerből 720 milliárdos bevétel hat hónap alatt

Élelmiszerből 720 milliárdos bevétel hat hónap alatt

Az utóbbi hat hónap során 5 százalékkal nőtt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma mind értéket, mind mennyiséget tekintve a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A Nielsen által mért kilencven kategória mintegy 720 milliárd forint bevételt hozott a kiskereskedelemnek 2013 decembere és 2014 májusa között. A hipermarketek és diszkontok súlya nőtt az értékesítésben a közepes üzletek rovására. Élelmiszerek tévéreklámjára 28 százalékkal többet költöttek a piaci szereplők a vizsgált időszakban – adta hírül az mmonline.

Ismét pékségeket leplezett le az onlinekassza

Ismét pékségeket leplezett le az onlinekassza

Külföldi érdekeltségű vállalkozás pékségeiben tartottak forgalomszámláló ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi revizorai, akik a reggeli nyitástól a késő esti zárásig figyelték az eladások számát és értékét. A sütödék online pénztárgépei a figyelem hatására aznap négyszeres forgalmat jelentettek, mint máskor. A vállalkozással szemben vizsgálat indult – közölte a NAV.

Hamarosan robban az almabomba

Hamarosan robban az almabomba

Akár egymillió tonna is lehet az idei gyümölcstermés, amely a legutóbbi idők kiemelkedő hozama – írja a Szabad Föld. Meggyből a tavalyi 70 ezerrel szemben 80-85 ezer tonna termett. Az almatermés sokkal jobb, mint tavaly, akár 60 százalékkal lehet több az étkezési mennyiségű gyümölcs. A problémát az okozhatja, hogy mintegy 150 ezer tonnának sürgősen új piacot kell találni.