Rövidesen élesedik a „zsugorinfláció" elleni rendelet

A hazai boltoknak ezentúl jelezniük kell, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni. Ezzel a kormány az úgynevezett „zsugorinflációt" akarja letörni, ami azt jelenti, hogy például egy üveg üdítőitalban 1 liter helyett már csak 0,75 van, az ára azonban változatlan marad. A rendelet a napokban meg is jelent a Magyar Közlönyben, a legfontosabb ezzel kapcsolatos tudnivalókat pedig a Telex hírportál cikke foglalta össze.

OKSZ: a régi italcsomagolást tilos bedobni az új automatákba

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tavaly év végi sajtóközleményében már részletes tájékoztatást adott arról, melyek a vásárlókra vonatkozó szabályai a különféle üdítő- és szeszesital-csomagolások – műanyag-, fém- és üvegpalackok – kötelező visszaváltásának az üzletekben. A napokban aztán több híradás is megjelent arról, hogy a visszaváltó automaták nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig esetenként nem használható utalványokat adnak ki. A szervezet ezért most újabb írást tett közzé weboldalán a témában.

Még az év vége előtt szigorodnak a boltbezárás szabályai

Rövidesen már nem fogja feltétlenül egy figyelmeztetéssel megúszni az, akit számla- vagy nyugtaadási kötelezettség megsértésén kapnak. Már az első alkalommal bezárhatja a boltot a hatóság, márpedig akár pár hetes kiesés is nehezen helyrehozható károkat tud okozni egy cég életében, ezért érdemes a vállalkozásoknak megszigorítaniuk a folyamataik és az alkalmazottjaik felügyeletét. A kockázatokra a Jalsovszky Ügyvédi Iroda hívta fel a figyelmet a Store Insider portál cikkében.

Felmérés: a többség már megvette a karácsonyi ajándékokat

Egyre kevesebben hagyják az utolsó pillanatokra az ajándékok beszerzését, és a klasszikus ajándéktételek mellett a kisállat még mindig az egyik legnépszerűbb meglepetés – derült ki az egyik leglátogatottabb hazai webáruház, a Pepita.hu közel 15 ezer fős ünnepi felméréséből. A Trade magazin portál által is ismertetett kutatásból arra is választ kaptunk, hogy a megkérdezettek leginkább 5 és 20 ezer forint között vásárolnak személyenként, és az is kiderült, hogy nem a hitel a legnépszerűbb megoldás az ünnepi költés fedezésére.

„Kivéreztetheti a kiskereskedőket" a kötelező akciózás meghosszabbítása

Lesújtónak tartja a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hogy a magyar kormány nemrég 2024. június végéig végéig meghosszabbította a kötelező akciózás rendszerét. Neubauer Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy piackorlátozó és -torzító rendeletről van szó, amely továbbra is rendkívül hátrányosan érinti a kiskereskedőket – olvasható az Infostart portálon.

Fél évet csúszik a kötelező visszaváltási rendszer startja

Január elseje helyett július 1-től lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke minap a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület budapesti rendezvényén. A fejleményről a Portfolio.hu portál is beszámolt.