„Kivéreztetheti a kiskereskedőket" a kötelező akciózás meghosszabbítása

Lesújtónak tartja a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hogy a magyar kormány nemrég 2024. június végéig végéig meghosszabbította a kötelező akciózás rendszerét. Neubauer Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy piackorlátozó és -torzító rendeletről van szó, amely továbbra is rendkívül hátrányosan érinti a kiskereskedőket – olvasható az Infostart portálon.

Fél évet csúszik a kötelező visszaváltási rendszer startja

Január elseje helyett július 1-től lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke minap a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület budapesti rendezvényén. A fejleményről a Portfolio.hu portál is beszámolt.

Mikre érdemes figyelni a most induló vásárlási szezonban?

Már dübörög a Black November, aminek csak egy része a Black Friday, miközben sokan már most a karácsonyi bevásárlást tervezik. Függetlenül attól, hogy időt hagyunk a böngészésre vagy az utolsó pillanatban akarunk lecsapni az ideális ajándékra, kiemelten fontos, hogy körültekintően, óvatosan és tudatosan járjunk el. Az Árukereső.hu most a biztonságos vásárlást igyekszik segíteni 5 hasznos tippel, amelyeket a DigitalHungary portál is közölt.

Még a valósnál is magasabb a lakosság inflációs érzete

A hivatalos inflációs adat szerint 12,2%-kal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest a GKI ezer háztartás körében végzett reprezentatív felmérése szerint a lakosság 32,8%-os áremelkedést érzékelt. Igaz, ez utóbbi adat nem tényeken (pl. árfelírás, kérdőív stb.), hanem érzékelésen alapszik. Márpedig ezeknél a saját tapasztalatokat erősen torzíthatják a különféle formális és informális csatornákon kapott információk. A vizsgálat eredményeit a Tőzsdefórum portál is ismertette.

Kötelezővé tennék az utántöltő állomásokat a boltokban

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI) október végén elfogadta jelentését a csomagolásról és a csomagolási hulladékokról szóló rendeletre ( PPWR ) vonatkozó javaslatról. Ez kötelezővé tenné az utántöltő állomások telepítését a kiskereskedelmi egységekben, illetve a zöldség és gyümölcs csomagolásának tilalmát. A döntést azonban többen is támadják, többek közt az EuroCommerce is. A témáról a Store Insider portál készített cikket.