Akkorát rúgott az inflációba az árfigyelő-vakcina, hogy mindenki csak les

Óriási az érdeklődés a július elsején indult online árfigyelő iránt. Ez nem csak a fogyasztói oldalon igaz, mivel a kiskereskedelmi láncok is felkészültek a rendszer indulására akcióikkal, árengedményeikkel – mondta a Napi.hu-nak adott interjújában Rigó Csaba Balázs. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke rámutatott: a versenyre gyakorolt kedvező hatást már most jól jelzi, hogy az üzletláncok napi árazásra tértek át annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a konkurencia alacsonyabb áraival. A rendszer már az első napokban csökkentette a tej, a tojás vagy a kenyér árát.

Máris 7 százalékkal csökkent a „megfigyelt” élelmiszerek ára

Az online árfigyelő rendszer indulását követő hetekben, azaz a július 1. és július 19. közti időszakban, a 62 érintett termékkategóriából 53-ban csökkentek az átlagárak, összességében pedig 6,7 százalékos ármérséklődésre került sor. Ennek mintegy 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatása lehet a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve – állapította meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye, amely a hirado.hu portálon is megjelent.

Továbbra is lejtmenetben a kiskereskedelmi forgalom volumene

A várakozásoktól is elmaradva, a nyers adatok szerint 12,7%-kal, míg naptárhatástól megtisztítva 12,3%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban a nemrég nyilvánosságra hozott adatok szerint - jelent meg a Trade magazin portálon. Az árbevétel közben a magas infláció miatt 5,4%-kal, 1514 milliárd forintra emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,8%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az idei év első öt hónapját nézve pedig 10,8%-os a mínusz.

Brutális roham jöhet a boltokban az árstop eltörlése előtt

Pánikvásárlók tömegei lephetik el a magyarországi üzleteket az árstop kivezetése, augusztus elseje előtti napokban - ezt mondta a Pénzcentrumnak az agrárközgazdász, mikor a portál arról kérdezte, vajon számít-e vásárlói rohamra bő egy hónap múlva. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban, aki be akart spájzolni a most még árstopos termékekből, az már meg is tette, így ő nem számít durva rohamra július végén. De mik lesznek a gazdasági vonatkozásai az árstopok végének?