Idén már azok is spórolnak, akik tavaly nem tették

A 2022-es évhez képest megduplázódott azok száma, akik az erősödő inflációs környezetben visszafogják költéseiket. Még a lengyelek, a csehek és a szlovákok is bátrabban költekeznek, mint a magyarok – derült ki a Publicis Groupe második éve futó régiós felméréséből, amellyel az Adózóna portál is foglalkozott.

Háromszorosára ugrott az áruhitelek száma az eMAG-nál

Az idei év első három hónapjában már annyi áruhiteles vásárlás valósult meg az eMAG-nál, mint tavaly 8-9 hónap alatt: a legtöbben okostelefont, laptopot és tévét vettek részletre,  a mosógép csak egy kicsivel maradt le a top 3-tól. Az már most jól látszik, hogy idén nem a 0% THM, hanem a minél hosszabb futamidő élvez prioritást: januártól március végéig ötből csupán két terméket vásároltak „ingyenhitelre”, ennél jóval népszerűbb a kamatos, de négy, három vagy két évre szóló részletfizetés. Tízből hét ügyfél online, három pedig személyesen az üzletben igényel áruhitelt - derül ki az eMAG közleményéből, amely a Portfolio.hu portálon is megjelent.

Olyan szektorokban is költeni kell a hirdetésekre, ahol eddig nem

A kiskereskedelemben – legyen szó online vagy személyes vásárlásról – jelentős visszaeséssel kénytelenek szembenézni a kereskedők. Emiatt olyan szektorok szereplői is kénytelenek hirdetésekre áldozni, amelyekben ez korábban nem volt jellemző, ugyanis minden egyes vásárlóért meg kell küzdeniük. A másik oldal az árak csökkenésére vár, ami egyelőre nagyon csekély mértékben tapasztalható annak ellenére, hogy 2023 tavaszára már kedvezőbb árakra számítottak – mutatott rá a Store Insider portálon közölt cikkben Jánvári András e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

Szinte minden alapélelmiszer ára megduplázódott két év alatt

Hiába lett olcsóbb több termék is a közelmúltban, jó pár szolgáltatás és élelmiszer inflációja még mindig gyorsul, így az áremelkedés üteme ezúttal is a várakozások felett maradt - állapítja meg elemzésében a G7.hu portál. A Bloomberg által megkérdezett elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a februári 25,4 százalékos ugrást követően ezúttal már csak 25 százalékos lesz a fogyasztói árak emelkedése. Az infláció azonban csak feleennyit csökkent: a statisztikai hivatal szerda reggel 25,2 százalékos adatot közölt. Ennél az elmúlt bő két és fél évtizedben csak az idén januárban és februárban mért magasabb rátát a KSH.

30 évnél és félezer önkiszolgáló kasszánál jár a Laurel

Éppen 30 évvel ezelőtt, 1993 áprilisának elején alapították a vezető hazai retail-IT vállalatot, a Laurel Számítástechnikai Kft.-t. Az évek során számos úttörő megoldással is jelentkező cég egy másik mérföldkőhöz is elért: az első teljesen magyar fejlesztésű önkiszolgáló kasszájukból immár 500-at üzemeltek be, hazánk mellett több külföldi országban is.

A többség az élelmiszereken spórolna idén húsvétkor

Sokan változtatnak vásárlási és egyéb szokásaikon a közelgő ünnepen: például tavalyhoz képest kevesebben vendégelik majd meg a rokonokat. Spórolni a legtöbben a húsvéti fogásokon fognak, a játékokon, ajándékokon viszont kevésbé - derül ki a GKID felnőtt hazai internetezőkre reprezentatív felméréséből, amely az eMAG megbízásából készült, és amelyet a Napi.hu portál ismertetett.