Fesztivállal úszhatják meg a boltbezárást

Fesztivállal úszhatják meg a boltbezárást

Újabb törvénymódosítást nyújt be még ebben a hónapban a kormány azért, hogy korlátozni lehessen az örökségvédelmi területeken is a nyitva tartást. Ma az ügyben két jogszabály módosításáról is szavaznak a honatyák. Ezek szerint tényleg csak adventi bérpótlékot vezetnének be, így a raktárosoknak és a kötelező zárást megúszó üzletek dolgozóinak továbbra is csak 50 százalékos kiegészítés jár.

Alibabához költözött az Amazon

Alibabához költözött az Amazon

Az Alibaba online piacterén nyit saját üzletet az Amazon, az amerikai cég a gyorsan bővülő kínai piac kínálta lehetőségeket igyekszik ezzel kihasználni. Az eMarketer előrejelzése szerint az idén közel 1600 milliárd dollárt költenek el a felhasználók a webáruházakban világszerte.

Tiltakoznak a taxisok az online kasszák miatt

Tiltakoznak a taxisok az online kasszák miatt

Egyeztetést kezdeményeznek a taxisok a Nemzetgazdasági Minisztériummal, miután a tervek szerint nekik is kötelezővé tenné a kormány az online pénztárgép használatát. Ilyen készüléket kellene bekötniük a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is. Az utóbbiak ipartestülete a szolgáltatások drágulására számít.

Egyre több idénymunkást jelentenek be

Egyre több idénymunkást jelentenek be

A turizmus és a kereskedelem idénymunkásainak számottevő részét manapság már bejelentik az adóhivatalnak. Ez a tendencia az utóbbi években erősödött, korábban a fekete foglalkoztatás volt a jellemzőbb. Tavaly a néhány napos, egy-két hetes alkalmi munkákból nagyjából 730 ezer ember jutott legális jövedelemhez – írja a Magyar Nemzet Online. Ez a szám két éve még csak 632 ezer volt.

Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a szakértők. Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. A fő gond az, hogy nincs igazán alternatívája a takarmányozásban a szójának, amely a legfőbb fehérjeforrás, és amiből a gazdák elsősorban génkezelt dél-amerikai terményt vásárolnak– írja a vg.hu.

Perel a CBA a smucigvád miatt

Perel a CBA a smucigvád miatt

A CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban a társaság munkavállalóinak béréről, ezért a kereskedelmi lánc jó hírnevének megsértése miatt bírósági eljárást kezdeményez − közölte a CBA Kereskedelmi Kft. az MTI-vel. Egy összehasonlító cikk szerint az üzletláncnál a dolgozók átlagbére 134 ezer forint, ami a legalacsonyabb a szektorban.

Változtak az élelmiszer-jelölés szabályai

Új korszak kezdődött az élelmiszerek jelölésében. Szerdán megjelent a Magyar Közlönyben, így életbe lépett az a szabályozás, amely szerint az allergének kiírása is kötelező, emellett a tápértéket is fel kell tüntetni. A szabályozás így azonos lett az EU összes országában. A korábbi három rendeletet egy váltotta fel, de az ellenőrző hatóságok ugyanazok maradnak, és a szankciók mértéke sem változik.