Tiltakoznak a taxisok az online kasszák miatt

Tiltakoznak a taxisok az online kasszák miatt

Egyeztetést kezdeményeznek a taxisok a Nemzetgazdasági Minisztériummal, miután a tervek szerint nekik is kötelezővé tenné a kormány az online pénztárgép használatát. Ilyen készüléket kellene bekötniük a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is. Az utóbbiak ipartestülete a szolgáltatások drágulására számít.

Egyre több idénymunkást jelentenek be

Egyre több idénymunkást jelentenek be

A turizmus és a kereskedelem idénymunkásainak számottevő részét manapság már bejelentik az adóhivatalnak. Ez a tendencia az utóbbi években erősödött, korábban a fekete foglalkoztatás volt a jellemzőbb. Tavaly a néhány napos, egy-két hetes alkalmi munkákból nagyjából 730 ezer ember jutott legális jövedelemhez – írja a Magyar Nemzet Online. Ez a szám két éve még csak 632 ezer volt.

Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a szakértők. Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. A fő gond az, hogy nincs igazán alternatívája a takarmányozásban a szójának, amely a legfőbb fehérjeforrás, és amiből a gazdák elsősorban génkezelt dél-amerikai terményt vásárolnak– írja a vg.hu.

Perel a CBA a smucigvád miatt

Perel a CBA a smucigvád miatt

A CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban a társaság munkavállalóinak béréről, ezért a kereskedelmi lánc jó hírnevének megsértése miatt bírósági eljárást kezdeményez − közölte a CBA Kereskedelmi Kft. az MTI-vel. Egy összehasonlító cikk szerint az üzletláncnál a dolgozók átlagbére 134 ezer forint, ami a legalacsonyabb a szektorban.

Változtak az élelmiszer-jelölés szabályai

Új korszak kezdődött az élelmiszerek jelölésében. Szerdán megjelent a Magyar Közlönyben, így életbe lépett az a szabályozás, amely szerint az allergének kiírása is kötelező, emellett a tápértéket is fel kell tüntetni. A szabályozás így azonos lett az EU összes országában. A korábbi három rendeletet egy váltotta fel, de az ellenőrző hatóságok ugyanazok maradnak, és a szankciók mértéke sem változik.

Vigyázni kell a külföldről rendelt potencianövelőkkel

Vigyázni kell a külföldről rendelt potencianövelőkkel

A külföldről rendelt árukat is ellenőrzi a NAV, ezért érdemes elolvasni a hatóság Facebook oldalán közzétett tájékoztatót. Különösen oda kell figyelni gyógyszerek, potencianövelők rendelésekor, mert ezek gyakran hamis, egészséget károsító termékek. Hamis áruk, jogvédett szoftverek rendelése után várható, hogy a hatóság eljárást indít. Az EU-n kívüli termékek 22 euró értékhatárig vám-és adómentesek.

Nehogymá’ a kenyeres pult irányítsa a kemencét…

Nehogymá’ a kenyeres pult irányítsa a kemencét…

Egy év alatt 80 százalékkal, 4,4 milliárdra nőtt az egymással hálózatba kötött gépek és egyéb berendezések száma. A folyamat megállíthatatlan. Hamarosan eljuthatunk oda, hogy az üresedő kenyeres pult indítja majd be a kemencét, önmagától észlelve, hogy fogyóban van az áru. Az előrejelzések szerint 2018-ra már mintegy 10,8 milliárd berendezés kommunikál majd más gépekkel világszerte – derül ki a Vodafone felmérésből, amelynek eredményét az MTI tette közzé.