Milliós bírságok árubemutatók szervezőinek

Csaknem 12 millió forint bírságot kell fizetniük árubemutatót szervező cégeknek, mert megszegték az adatvédelmi előírásokat. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy több társaság vizsgálata még folyamatban van. Az egyik céget a maximumot megközelítő 9 millió forintra bírságoltak. A fogyasztóvédelmi hatóságnál is kiemelt figyelmet kapnak az árubemutatók.

Az onlinekassza jobb a számlalottónál

Az onlinekassza jobb a számlalottónál

Számlalottót indított a szlovák kormány. A kezdeményezés nagy sikerrel működik, havi két sorsolást tartanak, a fődíj 10 000 euró. Magyarországon nem működött hatékonyan ez a játék, ezért meg is szűnt. A NAV elnökhelyettese inkább az online pénztárgépek bevezetésében bízik. Varga Árpád szerint nyáron már mindenhol lesz online pénztárgép az országban. A bevallott bevételek már most emelkedtek – írta a hjb.hu.

Figyelmeztet a NAV: Álellenőrök használják ki a kasszacserét

Figyelmeztet a NAV: Álellenőrök használják ki a kasszacserét

Álellenőrök lépnek fel a NAV munkatársai nevében. A jelenség elharapódzott a kasszacsere felgyorsulásával, hiszen a vállalkozók több ellenőrzésre számítanak. A NAV közleményben figyelmeztet arra, hogy legyenek körültekintőek a vállalkozók. Leírják, hogyan állapítható meg, valóban a hatóság munkatársaival van-e dolguk. Mindenképpen kérjék el az igazolványt, valamint a megbízólevelet – javasolják.

Leleplezi az áfacsalókat az e-útdíj

Leleplezi az áfacsalókat az e-útdíj

Megkönnyíti az áfacsalók tettenérését az e-útdíj rendszere. A NAV hozzájut azokhoz az információkhoz, amelyek alapján követheti a szállítmányok útját. Így kiderül, hogy az áfát visszaigénylő vállalkozó szállítmánya valóban elhagyta-e az országot, illetve, hogy valós teljesítés áll-e a számlák mögött. A tapasztalatok alapján hatékonyan megszervezhetik az ellenőrzéseket is. A NAV-nál külön csoport foglalkozik az áfacsalásokkal, az útdíjadatokat online kapcsolaton keresztül kapják a NÚSZ-tól.

Parkerdőbe hajították ki a leselejtezett kasszákat

Parkerdőbe hajították ki a leselejtezett kasszákat

Szomorú látványt nyújt a Mecseki Parkerdő, száznál több szétszedett, leselejtezett pénztárgépet dobtak ki az Árpád-tető környékén. A bama.hu beszámolója szerint medvehagymát szedő helybéliek találtak rá a veszélyes hulladékra. A kiskereskedőknek elvileg szakszervizt kell megbízniuk a selejtezéssel, és erről jegyzőkönyvet is felvesznek.

Gyanúsan olcsó tételek a hipermarketekben

Gyanúsan olcsó tételek a hipermarketekben

A piaci átlagárnál olcsóbb, importált alapélelmiszereknél joggal merül fel a gyanú, hogy a forgalmi adó elcsalásával érkeznek a boltokba. A Magyar Nemzet próbavásárlásain kiderült, az áfacsalás gyanújával árusított portékák szinte valamennyi áruházláncnál megtalálhatók. A NAV bűnügyi elnökhelyettese szerint az elkövetők hosszú, nehezen átlátható cégláncolaton keresztül értékesítik a termékeket. A hivatal a titkos nyomozás eszközeit is felhasználja a csalások leleplezésére, de blokádot is vonhatnak az üzlet köré.