A kormány támogatja a bankkártya-elfogadóhelyek további térhódítását

A kormány támogatja a bankkártya-elfogadóhelyek további térhódítását
A jövőben sokkal több helyen lehet majd bankkártyával fizetni – nyilatkozta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön. Hozzátette, a fogyasztók lesznek a nyertesei a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó új programjának.

A kormány azért döntött úgy, hogy támogatja a bankkártya-elfogadóhelyek bővítését, mert a készpénzforgalommal járó adminisztráció és logisztika megszervezése és lebonyolítása jelentős nemzetgazdasági szintű költségekkel jár, valamint nemzetközi példák alapján a készpénz iránti kereslet mérséklésének egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja az elektronikus fizetési infrastruktúrához való hozzáférés kiszélesítése – fejtette ki.

Ennek feltétele, hogy a terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók is csökkentsék a kiskereskedőket sújtó díjterhelést, ezzel is vonzóbbá téve számukra a modern fizetési infrastruktúra használatát – jegyezte meg.

A kormányzati támogatás összege 80 ezer forint terminálonként, amit a kártyaolvasók (POS) beszerzésére lehet fordítani – ismertette. A támogatott POS-terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók az elektronikus fizetési forgalom maximum 1 százalékát számolhatják fel díjként, ez jóval alacsonyabb a jelenlegi jutalékszinteknél – mutatott rá.

Hozzá kell tennünk az mti híréhez, hogy a készpénzforgalom visszaszorítása gazdaságfehérítő hatással is van, hiszen a kártyás költéseket az adóhivatal bármikor nyomon tudja követni, és érdeklődhet a pénz eredete felől, illetve ellenőrizheti, hogy a költés megfelelően adózott pénzből történt-e.

(Forrás: mti)