A lengyel kormány is bezárná vasárnap a boltokat – de óvatosabban

A lengyel kormány is bezárná vasárnap a boltokat – de óvatosabban
A nemrég megválasztott lengyel kormány példaként tekint az Orbánizmusra – írja az Index. Ha nyernek, az első között megadóztatják a bankokat, a szupermarketeket és megmentik a devizahiteleseket. Az ismerős lista nem az első eset, hogy a lengyel kormány másolja a Fidesz politikai húzásait. Az egyik legfontosabb különbség, hogy ott 38 millió emberrel teszik ugyanazt.

 

Nem maradhat ki a vasárnapi boltzár sem, de – talán okulva a nagy előd kudarcából – egyelőre csak minden hónap első vasárnapján záratnák be a boltokat, és két évig csak tanulmányoznák a helyzetet – magyarul megnézik, mit szólnak hozzá „az emberek”. 

A lengyel kormány hivatalosan még nem nyilatkozott a kérdésben, pedig a vasárnapi boltzárnak mindenképp erősebb bázisa lenne ott, mint itthon. A lépés mellett a Szolidaritás szakszervezet kezdett el kampányolni, majd gyorsan mellé állt a katolikus egyház is. A Szolidaritás javaslata a napokban került a lengyel parlament elé, ebben pedig a magyar példára és adatokra hivatkoznak, amelyek szerint nem ártott túlzottan a kereskedelmi forgalomnak a vasárnapi boltzár. Hogy végül a lengyel kormánynál ezek az adatok, vagy a magyar lépés népszerűtlensége és végül bukása lesz-e majd a fontosabb a döntésnél, az még elválik.