A taxisok keveslik a kasszakedvezményt

A taxisok keveslik a kasszakedvezményt
Bruttó helyett a nettó árból szeretnének kedvezményt kapni a taxisok az online pénztárgépek beszerzéséhez – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A rendelet jelenlegi tervezete a kereskedelmi szektornak korábban biztosított kedvezményrendszerrel számol, és a bruttó árból teszi levonhatóvá az 50 ezer forintos támogatást. A taxisok arra hivatkozva javasolják a nettó árból számított kedvezmény levonását, hogy ők eddig sem igényeltek vissza áfát, míg a kereskedők igen. A különbség – amennyiben a törvényhozók elfogadják a taxisok javaslatát – további 14 ezer forinttal tenné olcsóbbá az autókba szerelhető, GPS-el is ellátott kasszákat. A jelenleg kapható eszközökért a fuvarozói javaslat értelmében mintegy 96 ezer forintot kellene fizetni, de az ár típusonként változik.

A képet árnyalja, hogy a taxisok gazdasági pozíciói javultak az elmúlt időszakban. Bár a piacot továbbra is a 6000 egyéni vállalkozó uralja, a jelenlévő mintegy 800 cég 2000 alkalmazottja sem panaszkodhat. Statisztikák szerint a taxitársaságok árbevétele 2015-ben 13 százalékkal nőtt, összességében megközelítve a 10 milliárd forintot, így ez már a második nyereséges éve volt a szektornak. A taxisok az „Uber-háborúból” is győztesen jöttek ki. Mint ismeretes, a világcég látván, hogy tevékenységét a konkurencia mellett a jogalkotók sem látják szívesen, egyelőre inkább lemondott a magyar piacról.

Az online kasszák bevezetésétől minden szereplő a szektor fehéredését várja. Nem lenne meglepő, ha az egyéni vállalkozók bevételei és adóbefizetései is hirtelen növekednének, ahogy erre például az élelmiszer kereskedőknél már láttunk példát. Szintén egybehangzó várakozás, hogy a piac tisztulása a jobban szervezett, korszerűbb infrastruktúrával működő taxivállalatok megerősödésével jár majd, ami a kasszahasználattal együtt akár nagy számú egyéni vállalkozó eltűnésével is járhat.