Akik nem örülnek a béremelésnek – mi lesz a kis boltokkal?

Akik nem örülnek a béremelésnek – mi lesz a kis boltokkal?
Nem ünnepli mindenki a bérmegállapodást: sokan beszélnek durva áremelésekről, elbocsátásokról, bedőlésekről a lépés kapcsán. Sok kis üzletet már az idei év eleji béremelés is meghurcolt – bejönnek-e a jóslatok jövőre?

2016-ban is emelkedett a fizikai dolgozók bére 11 százalékkal, és már ez a növekedés is megroppantott sok céget. 2016. első félévének végére a boltok, áruházak – a kiskereskedelmi értékesítőhelyek – száma 2400-al csökkent, a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint. Ezen belül azonban a kisboltok száma több mint kétezer-hétszázzal lett kevesebb. 

A nagy áruházláncok tere viszont folyamatosan nő. Nagyon sok kérdést vet fel az újabb emelés és a végkicsengés nem biztos, hogy hurráoptimista.

„Nagy kompromisszumok árán volt csak megvalósítható a bérmegállapodás, amely mindenkit érint, csupán más és más hangsúllyal: másképpen egy élelmiszerüzletet és másképp egy játékboltot” – mondta el lapunknak Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. „Az öt százalékos járulékcsökkentés egyszerűen nem fedezi a többletterheket. Egy vállalkozónak ugyanis ki kell termelnie a béremelést és a megemelt bérterheket is, ez az együttes költség­teher, amit ki kell gazdálkodni. A járulék­csökkentés, nem elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a tehernövelést” – mondta el Vámos.

Sok helyről elhangzott az is, hogy versenyképesek leszünk a régióban az emelés által. „Önmagában attól, hogy emelkedni fognak a minimálbérek, még nem fog javulni a versenyképesség. A versenyképességnek számos összetevője van, javulásához arra lenne szükség, hogy az oktatás, egészségügy és egy sor más versenyképességi tényezőben legyen előrelépés. Szükség lenne például a bürokrácia, vagy az ÁFA szélesebb körű csökkentésére. Kevésnek mutatkozik az, hogy csökkentjük a társasági adót és a járulékokat” – mutatott rá a főtitkár. Szerinte nem lehet egyértelműen azt állítani ugyanakkor, hogy minimálbéremelés miatt árat fognak emelni a cégek. Aki rákényszerül, hogy árat emeljen, versenyhátrányba kerül, és elképzelhető, hogy csökkenni fog a forgalma, ráadásul 2017-ben már az infláció emelkedésével kell számolni. „A kereskedők egyelőre most még számolnak, azt vizsgálják, hogy költségeiket milyen mértékben emeli meg a minimálbér – mondta el és még hozzátette, hogy a várható béremelések mellett is számolni kell a hazai munkaerő elvándorlásával a nemzetgazdaság számos területén.”

(forrás: Termékmix)