Bitcoinba fektetné a pénzét? Lássuk az ellenérveket is!

Bitcoinba fektetné a pénzét? Lássuk az ellenérveket is!
A bitcoinról világszerte eltérőek a vélemények, bár a szélesebb rétegek körében elfogadták, szép számmal akadnak olyanok is, akik gyanakvással méregetik az új fizetőeszközt. A digitális pénznem erősödése azonban addig sem áll meg, a piac pozitív hangulatára való tekintettel a következő hetekben további fejlődést produkálhat.

Sikerül vajon a bitcoinnak a jövő valutájává, és egyben olyan standard fizetőeszközzé válnia, mint a központi bankok által kibocsátott hagyományos valuták? Netán úgy írja be magát a történelembe, mint a legnagyobb szappanbuborékok egyike, amely miatt a befektetők jelentős veszteségeket könyvelhettek el? Egyértelmű választ erre jelenleg senki sem tud adni, de az már most biztosan látszik, hogy a világ meghatározó gazdasági szereplői - beleértve a bankárokat, a politikusokat, a vagyonkezelőket és a központi bankok vezetőit - a bitcoin értékelése során nagyot tévedtek. A digitális fizetőeszközt ugyanis már akkor buboréknak titulálták, amikor az még nagyságrendekkel kevesebbe került, mint napjainkban.

 

A történelem során a különböző pénzeknek nemesfém fedezetük volt, az értékük azonban fokozatosan elvált más árukétól. Ma a nemzeti vagy transznacionális valuták elfogadottsága attól függ, hogy a társadalom elismeri-e azokat fizetőeszközként, és határozottan megbízik-e az azokat kibocsátó központi bankok tekintélyében. A bitcoin ugyanúgy, mint a többi digitális pénznem, a természeténél fogva absztrakt mértékegység, amely nem létezik bankjegy vagy érme formájában. A fizetőeszköz azonban elvben nem különbözik a bevezetett nemzeti vagy transznacionális valutáktól, azt a tényt leszámítva, hogy nem áll mögötte semmilyen jelentős intézményi autoritás.

Világszerte emberek egy széles csoportja már kezdi elismerni, mint fizetőeszközt, így a népszerűsége és az értéke exponenciálisan növekszik. A bitcoin ára a piacon rakétasebességgel emelkedik, csak az idei évben több mint 600%-kal nőtt az amerikai dollárhoz képest, tehát az év elején mért 1000 USD/BTC körüli értékről 7428 USD/BTC értékre növekedett november elejére.

A bitcoinnak már sikerült egy egész sor pártfogót szereznie a Wall Street jelentős befektetőinek soraiból, mint például Bill Millert vagy Michael Novogratz-ot. A másik oldalon viszont a globális bankok egyes képviselői kinyilvánították véleményüket, miszerint nem szimpatizálnak ezzel a digitális valutával. James Dimon, a JPMorgan Chase elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a bitcoin egy hamisítvány. Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója óva intett a lehetséges buboréktól és hangsúlyozta, hogy nem áll ki a digitális valuta mellett. A BlackRock-tól - világ legnagyobb befektetés-kezelőjétől - Laurence D. Fink pedig arra figyelmeztetett, hogy a bitcoin a pénzmosás eszköze lehet.

 

„A bitcoint a világ befektetői az egyik legkockázatosabb eszközként emlegetik, és természetesen ebből fakad értékének nagy volatilitása is. Az amerikai dollárhoz viszonyított jelenlegi árfolyama szerint kulcsfontosságú a 8000 USD/BTC lélektani határ és valószínű, hogy a piac pozitív hangulatára való tekintettel a következő hetekben a bitcoin további erősödésének lehetünk szemtanúi.” – mondta František Kovács, az AKCENTA CZ szakértője.