Csak az OBI barkácsolt jól a bevételekkel

Csak az OBI barkácsolt jól a bevételekkel
Nem tükröződött a kiskereskedelmi forgalom erősödése a barkácsáruházak tavalyi eredményein, sőt mindent összevetve romlott a helyzetük. Az OBI Hungary az egyetlen, amelynek sikerült növelnie árbevételét. Ez valószínűleg azt jelzi, hogy a BricoStore kivonulásával az OBI szerezte meg a piac megüresedő részét – írja a Napi Gazdaság.

Az OBI Hungary Retail Kft. 39,5-ről 47,9 milliárd forintra növelte az értékesítés nettó árbevételét a 2013-as eredménykimutatás szerint. Ilyen nagy növekedést egyetlen barkácspiaci szereplő sem tudott felmutatni, amiből arra lehet következtetni, hogy a BricoStore lánc tavaly év eleji kivonulásának legnagyobb nyertese az OBI volt. Az OBI beszámolója szerint a lánc stabil pénzügyi mutatókkal bír, anyag jellegű ráfordítása bőven a forgalmi szint alatt van. A bevétel-növekedéshez képest minimális, 800 millió forintos volt a személyi jellegű költségek bővülése.

A Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft. – amelynek német anyavállalata felszámolás alatt áll – nem javított a forgalmán, sem a mérleg szerinti eredményén. Beszerzésinek költsége több, mint a forgalmi mutatója és pár tízmillióval romlott az üzemi tevékenység eredménye is.

A Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. sem mutat már olyan jó adatokat, mint egy évvel korábban. A forgalmát ugyan félmilliárd forinttal növelte 2013-ban és a korábbi évben mutatott 8 milliárdos üzemi veszteségéből is faragott, de az így is 6,7 milliárd forint. Mérleg szerinti eredménye a 2012-es 350 millióról egymilliárd forint fölé ugrott.

A tavalyi pénzügyi adatok a kiskereskedelmi elemzők szerint arra világítanak rá, hogy a piac nem feltétlenül bír el ennyi barkácsáruházat. A forgalom egyes láncoknál gyakorlatilag egy helyben jár, a veszteségek megtérülése nem látszik. Ezenkívül a nagy alapterületű hipermarketek mellett a diszkontláncok is előszeretettel törnek be egy-egy klasszikus csináld magad termék értékesítésébe. Ilyenek például a kerti szerszámok, virágföld vagy kézi barkácsgépek. Jellemzően ezeken a cikkeken van a legnagyobb haszon.