Egy nagy-britanniai boltban annyit fizethetünk az élelmiszerekért, amennyit akarunk

Egy nagy-britanniai boltban annyit fizethetünk az élelmiszerekért, amennyit akarunk
Egy brit áruház a fizess, ahogy érzed gyakorlatát követi, és már most rengeteg családon segített, akik anyagi gondokkal küzdenek. Rengeteg ehető élelmiszer megy pocsékba, és ugyanakkor elképesztően sokan éheznek a szegények közül. A királyságban 10 millió tonna friss élelmiszert hajítanak ki évente, amivel 10 focistadiont lehetne teletölteni. Emellett mégis van vagy 400 ezer ember csak London területén, akiknek nem futja rendes ennivalóra és éheznek – írja a greenfo.

 

A Real Junk Food Projectben az élelmiszerfelesleg hasznosítása mellett kampányolók nyitották meg a „The warehouse” – raktár – névre hallgató helyet. A vásárlók itt olyan élelmiszereket szerezhetnek be, amiket más cégek, éttermek, hotelek már kidobtak. Csak ennek az egy helynek az üzemeltetésével 12 ezer gyermeket tudnak megetetni hetente.

A félreértések elkerülése végett; itt nem romlott árucikkekről van szó, hanem olyanokról, amiknek a szavatossága hamarosan lejár, vagy olyan friss áruról, ami megmaradt és már nincs rá szükség (mert mondjuk reggel érkezik a friss áru, nem fogyott el a fogadáson, vagy épp az adott hely szabályzata kimondja, hogy meg kell tőle szabadulni pedig még semmi baja).

A brit szupermarketek évi 16 ezer tonnára, tehát duplájára emelték a jótékonysági szervezeteknek adományozott éves élelmiszermennyiséget, ami azt jelenti, hogy országszerte összesen heti 732 ezer adag étel áll rendelkezésre, amit a rászorulóknak ki lehetne osztani. A Sainsbury’s erre egyébként azt nyilatkozta, hogy mind az ő, mind feltehetően a többi szupermarket esetében megoldható, hogy még hatékonyabban juttassák el az élelmiszerfelesleget a szegényeknek, azonban ehhez külső segítségre van szükség, mert nincs rá kapacitásuk.

A fizetés a felesleget kiárusító áruházban a „fizess amennyit gondolsz” elv alapján működik, vagyis bármit is veszünk le a polcról, annyi pénzt hagyunk ott, amennyit tudunk vagy akarunk. 

A Real Junk Food Project egyébként a kávézóláncokra is ki akarja terjeszteni a mozgalmat, aminek eredményeként mostanra már az ország többszáz kávézójában adnak oda a rászorulóknak amúgy kidobásra szánt, de még teljesen ehető élelmiszert. Pár hónapja nyílt egy másik élelmiszeráruház is Londonban, ahol minden 25p-be kerül.

Magyarországon az élelmiszerfelesleg újraelosztásával az élelmiszerbank foglalkozik.