Egymilliárdos bírságot kapott az Auchan

Egymilliárdos bírságot kapott az Auchan
Több mint egymilliárd – pontosan 1 061 300 000 – forintra bírságolta az Auchant a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért utólagos árkedvezmény-támogatás címén 2006. június 1. és 2014. december 31. között egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy árusítsa a termékeiket.

Egymilliárd forintnál magasabb bírságot szabott ki az Auchan-ra a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH vizsgálata alapján a cég a non-food jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, forgalomtól független díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A GVH szerint ez főleg azért problémás, mert a díjért az Auchan nem nyújtott olyan szolgáltatást, ami alapján jogosan elkérhette volna a pénzt.
Az árkedvezmény-támogatás a nevétől eltérően gyakorlatilag díjként működött. A kereskedelmi törvény viszont tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik az áruház polcaira kerüljenek. A GVH a bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. A GVH jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan azután is alkalmazta a díjat, hogy a GVH hasonló okok miatt megbírságolta a Spart is 2012-ben.
A bírság komoly tétel, hiszen a Napi.hu cikke szerint az Auchan mérleg szerinti eredménye 2014-ben 12,5 milliárd forintos veszteséget, egy évvel korábban pedig hatmilliárd forintos veszteséget mutatott. Idén a megemelt élelmiszerfelügyeleti díj komoly terhet jelent a cégnek, és az újraszabályozott nyitvatartási idő miatt is könnyen csökkenhet a bevétel.