Elbocsátástól tartanak a kereskedők a vasárnapi bezárás miatt

Elbocsátástól tartanak a kereskedők a vasárnapi bezárás miatt
Súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne - közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) az MTI-vel. A szervezet szerint a vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel kiesése pótolhatatlan, és diszkriminatívnak nevezték, hogy csak a 400 négyzetméteresnél nagyobb területű egységekre vonatkozna a tiltás.

A vasárnapi zárva tartás bevezetésével azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik - tudatta a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége az MTI-vel.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Gyalay-Korpos Gyula, az MBSZ elnöke szerint a kieső vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Megjegyzik, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszűnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel pótolhatatlanul kiesne - írták.

Az MBSZ diszkriminatívnak, működésképtelennek nevezte azt a félmegoldást, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás. Mint írták, a vasárnapi zárva tartás ellentétes a kormány által meghirdetett munkahely-teremtési programmal is, ráadásul a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erősödne meg.

Az MBSZ adatai szerint jelenleg 59 600-an dolgoznak 7 540 olyan üzletben, amelyek bevásárlóközpontokban találhatók, ezen felül 53 ezren állnak alkalmazásban 2 650 hipermarketben lévő üzletben.