Élelmiszerfelesleg-meghajtású teherautókat alkalmaz egy üzletlánc

Élelmiszerfelesleg-meghajtású teherautókat alkalmaz egy üzletlánc
Élelmiszer-feleslegünknek nem kell feltétlenül a hulladéklerakóban végeznie. A maradékot akár például biogázzá is átalakíthatjuk, amellyel akár tizennyolc kerekű teherautókat is üzembe lehet helyezni. Egy Egyesült Királyság béli üzletlánc például így hasznosítja újra a maradékot. Az egyéb környezetkímélő technikát alkalmazó kocsikhoz képest kétszer akkora hatótávolsággal rendelkeznek a járművek.

 

A brit Waitrose nevű cég 10, kizárólag biometán gázzal működő kamiont állított szolgálatba. A cég számára rothadó zöldségek és más típusú mellőzött élelmiszerek biztosítják a légnemű anyagból az utánpótlást.

A The Times szerint Európában a Waitrose az innovatív technológia zászlóvivője. A társaság úgy nyilatkozott, hogy egy feltöltéssel akár 500 mérföldet (kb. 800 kilométer) is meg tudnak tenni a járművek, ami körülbelül a duplája a más megújuló üzemanyaggal hajtott kocsik hatótávolságának. Ráadásul jutányosabban is működnek: a gáz 35 százalékkal olcsóbb a dízelnél, és így a társaság évente 25 ezer dollárt képes megtakarítani – nem csoda hát, hogy már a versenytársak is elkezdtek szemezni a lehetőséggel. Bónuszként a biometán gáz használata 70 százalékkal visszaszorítja a széndioxid-kibocsátást is.

Környezetkímélő technológiák és kezdeményezések tekintetében egyébként az ökobarát nem számít kezdőnek. A Waitrose a tésztái számára tavaly például zöldborsó és vöröslencse-alapú csomagolást vezetett be az üzleteiben. 2012-ben emellett a cég elkötelezte magát, hogy az megmaradt és eladományozásra is alkalmatlan élelmiszereket olyan társaságoknak adja, amelyek anaerob lebontás útján villamos energiát tudnak előállítani belőlük.