Erdős Norbert: határozottan fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen

Brüsszel a tervezett EU-MERCOSUR megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.

Meg kell akadályozni az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis jelentős, összességében 1,5 és 3 százalék közötti termeléscsökkenést eredményezne az uniós baromfiágazatban. Határozottan fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen - jelentette ki Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője a Baromfi Termék Tanács (BTT) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A képviselő szerint bizonyos unión kívüli országokkal tervezett megállapodások indokolatlan versenyelőnyhez juttatnák az EU-n kívüli baromfitermelőket az uniós piacon, számukra ugyanis nem lenne szükséges betartani az uniós gazdálkodók számára kötelező, jelentős többletköltségekkel járó előírásokat.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy információk szerint Brüsszel a tervezett EU-MERCOSUR megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.

Erdős Norbert - aki az ügyben több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak, kijelentette, az uniós bizottság nem köthet semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást Brazíliával, ameddig a nemrégiben kirobbant húsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzések be nem fejeződnek, illetve a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújt arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak.

A nemzetközi híradások szerint fennáll annak gyanúja, hogy brazil laboratóriumok szándékosan tussoltak el szalmonellás fertőzéseket, amely ügyekben a brazil hatóságok nemrégiben vizsgálatokat indítottak.

A Baromfi Termék Tanács nyilatkozatban hangoztatott véleménye szerint határozottan fel kel lépni az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek. Az élelmiszer-biztonsági és egyéb kockázatok miatt e termékek a fogyasztókra és az uniós baromfiágazat szereplőire egyaránt veszélyt jelentenek - húzták alá.