Franchise lett az eladó nélküli svéd élelmiszerbolt-modellből

Franchise lett az eladó nélküli svéd élelmiszerbolt-modellből
Alkalmazott nélküli üzlet nyílt idén februárban Svédországban, ami egy erre kialakított app segítségével működik. Az eseményről az Onlinekassza is beszámolt, még júniusban. A jónak tűnő ötlet ellenére az üzlet döcögött, majd bezárt, de csak azért, hogy franchise alakuljon belőle – írja a Termékmix.

 

Én magam üzemeltettem az első boltot, ami nem ment nagyon fényesen” – vallotta be a az informatikus-fejlesztő-tulajdonos, Robert Ilijason, aki eredetileg lakóhelyén, a svédországi Vikenben indította el az eladó nélküli modellt. A vásárlók a tulajdonos által kifejlesztett és a láncnak nevet adó Näraffär (körülbelül: ’bolt a környéken’) app segítségével vásárolhattak – és vásárolhatnak a mostani üzletekben is. Az appot az Apple januárban hagyta jóvá.

A felhasználóknak először regisztrálniuk kell magukat a rendszerben, majd le kell tölteniük a Näraffär alkalmazást az okostelefonjukra. Ezután már elérhető számukra a szolgáltatás számos funkciója. Az üzlet most elköltözött az 500 lakóval rendelkező Eketbe, és további négy boltot nyitnak meg ebben az évben nagyobb településeken – kettőt már novemberben. A szisztémához persze jól kiépített elektronikus infrastruktúra is szükséges.  

 

Ilijasonnak akkor jött az ötlet, amikor a kisgyerekére vigyázott és az egyik éjjel elfogyott a bébiétel. 20 percen át kellett autóznia, amíg egy nyitva lévő üzletet talált. Mostanra az appos élelmiszerbolt ötletéből franchise lett: Robert Ilijason az ötletgazda és a brand tulajdonosa kezeli és fejleszti a technikát, ám a boltot (és a hamarosan megnyílókat is) kereskedők viszik. A bolt a nap 24 órájában nyitva tart egész héten. 

 

„Elég jól fut, ugyan naponta csak 300 eurót hoz, ami nem sok, de már egészséges profitot termel” – mondta el lapunknak a fejlesztő-tulajdonos. Az önkiszolgálóban biztonsági kamerák vannak, valamint az üzletbe elektronikus beléptető rendszerrel tudnak belépni a vásárlók, amit a legtöbben a BankID nevű kártya-szolgáltatással vesznek igénybe. 

A kártya leolvasásnál a rendszer azonosítja a vevőt/felhasználót. A termékek beszkennelésére a készülékek kamerája használható, így kérhető azokról bővebb információ. A futurisztikus modellt vonzóvá teheti, hogy a nap bármely szakában be lehet vásárolni, és nincsenek kígyózó sorok sem a pénztár előtt.

Mivel kassza nincs, a Näraffär csak regisztrálja a megvásárolt termékeket, amelyek összegét a hó végén egyenlítik ki a vásárlók a mobilappból, vagy a banki azonosítójukkal – mindig az 

A lopások nem nagyon jellemzőek, bár a rendszer nem előzi meg, csupán azonosítja az elkövetőt. A boltban azonban nincs egy centiméternyi hely sem, amelyet ne figyelne kamera. 

A tulajdonos elmondta, hogy az üzletben egyelőre csupán alapvető élelmiszereket lehet kapni, és ez még egy darabig így is lesz, amíg a franchise meg nem erősödik. Az informatikus távlati terve az, hogy egy csomagban tudja értékesíteni a szisztémát, így megvételével bárki, bármilyen típusú boltot nyithat a jövőben.