Hosszú távú megoldás a boltok munkaerőhiányára – eladó és kassza nélküli üzletek

Hosszú távú megoldás a boltok munkaerőhiányára – eladó és kassza nélküli üzletek
Nincs sor, nincs pénztár, nincs eladó, de talán még biztonsági őr sem, csak áruval tömött polcsorok, ahova besétál a vevő, leveszi amire szüksége van, majd kilép az üzletből. Mindez nem valami társadalmi utópia, hanem az élelmiszerkereskedelem egyik evolúciós iránya, amelyet az Amazon, a világ egyik legnagyobb online kereskedője már meg is valósított. Ugyan a projekt még pilot stádiumban van, de néhány éven belül ezrével nyílhatnak az ilyen és ehhez hasonló boltok, hiszen egy ehhez nagyon hasonló, terjedőben lévő rendszerről nemrég már egy skandináv példával is szolgáltunk.

 

A megoldás „lelke” mindkét esetben egy mobiltelefonos alkalmazás, illetve a bolt és a mögötte álló rendszer megfelelő infrastruktúrája. A vásárló a bolt ajtajában azonosítja magát a telefonjával, majd belép. Minden, amit az üzletben a kosarába tesz, felkerül a listájára, az aktuális vásárlása egyenlegét a telefonján tudja követni. A rendszer azt is képes kezelni, ha meggondolta magát, és visszatesz valamit a polcra.

Ha mindent összegyűjtött, egyszerűen elpakolja az árut és kisétál a boltból, az informatikai rendszer pedig a vásárlás összegét ráterheli az illető számlájára, vagy – mint ez esetben – az Amazon-fiókjára.

A biztonságról és a lopások elkerüléséről kamerák és szenzorok sokasága gondoskodik – de akár biztonsági őrt is állíthatnak az üzletbe, így ha valaki elemelne valamit, azonnal azonosítható, hiszen adatait megadta az applikáció letöltésénél, vagy esetünkben az Amazon-fiók létrehozásakor.

Az amerikai cégóriás jövőre ígéri első, a nagyközönség számára is használható, hasonló üzlete megnyitását, de a hosszabb távú tervekről nem nyilatkozott. A Skandináviában működő üzletek legjobb tudomásunk szerint azóta is működnek.

Ez tehát a kereskedelem fejlődésének egyik iránya, amely egész biztosan elterjed majd a leghétköznapibb élelmiszerek vagy más, napi fogyasztási cikkek esetén. Ellenpólusként emellett szaporodhatnak a klasszikus csemegeboltok, ahol drágább árukat, ínyenc választékot tartanak, és szinte minden vevőre jut majd eladó, hogy luxusköltéseiben támogassa.