Irán érdeklődik a magyar gazdaságfehérítő rendszerek iránt

Irán érdeklődik a magyar gazdaságfehérítő rendszerek iránt
Kölcsönös érdekünk, hogy hazánk és Irán gazdasági kapcsolatai tovább erősödjenek – jelentette ki Varga Mihály, aki hivatalában fogadta Ali Tayebniát, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét. Az egészség- és a járműiparnak kitüntetett szerepe lehet a két ország közötti együttműködésben – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

 

Varga Mihály és Ali Tayebnia a két ország közötti gazdasági együttműködési lehetőségeket áttekintve egyetértettek abban, hogy a közel-keleti ország közel 80 milliós piaca jó lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, míg hazánk fontos belépő pont lehet Irán számára Európa felé. A felek a két állam kapcsolatainak erősítése szempontjából fontos mérföldkőnek nevezték, hogy a Gazdasági Együttműködési Megállapodás ratifikálásával megalakult a Magyar-Iráni Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB). Jelentős eredménynek tekintjük, hogy a GVB alakuló ülése keretében több szándéknyilatkozat is aláírtak, így az ipari parkok együttműködésének fejlesztéséről szóló megállapodást, a turisztikai, valamint a vállalatok közötti együttműködésről szóló dokumentumot – jelentette ki Varga Mihály. A szakminiszter arról is beszámolt, hogy az egészségipar területén is számos lehetőség van az együttműködésre, az erről szóló megállapodásnak része egy szakértői munkacsoport felállítása is.

A felek egyeztettek a járműipari együttműködés lehetőségeiről. Varga Mihály megjegyezte: az iráni közúti közösségi közlekedés fejlesztéséhez szükséges járművek megtalálhatók a hazai gyártók kínálatában. Hozzátette: a két ország között idén januárban alkalmazhatóvá vált kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény tovább ösztönözheti a befektetéseket és elősegítheti a kereskedelmi forgalom bővülését. Ugyanezt a célt szolgálhatja a beruházás-védelmi egyezmény is, melynek tárgyalását hamarosan megkezdjük az iráni féllel – emelte ki a szakminiszter.

A gazdaság fehérítésében elért eredményeink iránt is érdeklődik az iráni fél – tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter. Mint mondta: a megbeszélésen az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról is egyeztettek.

Forrás: élelmiszer.hu