Itthon is terjed az érintésmentes fizetés

Itthon is terjed az érintésmentes fizetés
Terjed az érintésmentes fizetés hazánkban is, de még többségben van a készpénzforgalom. A szakértő szerint a magyarok nyitottak az újdonságokra, bár eleinte bizalmatlanul fogadták, hogy 5000 forint alatt nem kér személyi azonosítást, vagy PIN kódot a rendszer. Nemzetközi kitekintésben a skandináv országok az érintésmentes fizetés éllovasai, ott a vendéglátásban például kifejezetten rossz néven veszik, ha valaki készpénzzel fizet.

Jóllehet a készpénzmentes fizetés sok országban különböző okokból még nem annyira kedvelt, mégis egyértelműen előretörőben van. Európa nagy valószínűséggel a skandináv minta irányába fog továbbhaladni – véli Ács Zoltán, a SIX Payment Services Magyarország menedzsere a Termékmix magazinnak.

A contactless payment (érintésmentes fizetés) és a mobilfizetés pont olyan innovációk, amelyek egy technológiai váltás időszakában érték el Magyarországot, ezért a bevezetésük gyors ütemben történt. A fővárosban és országszerte is nagyon sok helyen lehet ilyen módon fizetni, ezzel sok nyugat-európai országot is megelőzünk – mondja a szakértő.

Hogy milyen ütemben fejlődik egy adott országban az érintésnélküli fizetési rendszer, az függ az ország gazdasági helyzetétől, pénzügyi kultúrájától, illetve, hogy mennyire nyitottak a vásárlók a különböző újításokra. Európán belül is jelentősek az eltérések. Vannak olyan országok, ahol a kártyás fizetés aránya hozzávetőlegesen 70 százalék, a készpénzesé pedig 30 százalék, míg Magyarországon pont fordítva van. Tapasztalatunk szerint ez az arány azért folyamatosan tolódik a kártyás fizetések irányába, bár a fentiek alapján még mindig van hova fejlődnünk. Ha középtávon ez az arány 60-40%-ra módosul, az is szép eredmény lesz.

A készpénzmentes fizetés éllovasai a skandináv országok. Itt az élet minden területén dominál a kártyás fizetés, sőt gyakran ez az egyetlen rendelkezésre álló fizetőeszköz és a kereskedelem vagy a vendéglátóipar területén általában nem is látják szívesen a készpénzt. Ennek okaként az északiak a higiéniát, a biztonságot, a kényelmet és bűnözés megnehezítését nevezik meg. Németországban például, noha a kereskedők szívesen és gyorsan bevezetik az innovatív rendszereket, az ügyfelek gyakran még nem állnak készen ezek használatára, az újdonságoknak előbb ki kell érdemelniük a bizalmukat.

A jó gazdasági helyzetnek köszönhetően Ausztriában 2013-tól jelentős mértékben nőtt a kártyás fizetés aránya. Itt is elsősorban betéti kártyával fizetnek az emberek. Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan azt az előnyt használja ki, hogy a készpénzmentes fizetési infrastruktúra még modern, nem avult el. Ezek az országok ily módon kihagytak egy technológiai generációt, rögtön a csúcstechnológiával kezdtek ismerkedni, ezért az emberek általában gyorsabban fogadják el az új dolgokat. Az érintés nélküli technológia eleinte bizalmatlanságot keltett a vásárlókban, hiszen 5000 forint alatti vásárlásnál PIN megadása nélkül lehet fizetni, ám ahogy telt az idő, a vásárlók is egyre nyitottabbá váltak, megértették a rendszer működési hátterét, így ma már egyre több az érintés nélküli tranzakció.