Kétmilliárdot spórolt az állam a kasszatámogatás betarthatatlan határidején

Kétmilliárdost spórolt az állam
Hoppon marad 30-35 ezer vállalkozó a Kisosz elnöke szerint. Antalffy Gábor kimutatása alapján ennyien maradtak le az állami támogatásról, mert nem tudták határidőre bekötni online pénztárgépüket. A Népszava arról ír, hogy ezek a vállalkozók mintegy 40 ezer kasszára kaptak volna támogatást összesen mintegy kétmilliárd forint értékben. A szaktárca szerint korai még számolni, csak június 30-án zárul a támogatások kifizetése.

 

A vállalkozók eredetileg 68 ezer regisztrált gép után biztosan nem kapják meg a pénztárgépcserére meghirdetett, 50 ezer forintos állami támogatást – írta szerdán a Népszava Antalffy Gáborra, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) elnökére hivatkozva.

Mivel időközben sokan csődbe mentek, vagy a korábbiaknál kevesebb kasszára tartanak igényt, ezért a jelenlegi állás szerint 30-35 ezer aktív vállalkozó esik el több mint 40 ezer pénzpénztárgépe után az összesen 2 milliárd forintos támogatástól.

Aki engedélyezett gépet rendelt, az február végéig, aki a visszavont engedélyű pénztárgépek valamelyikét választotta, és újat kellett rendelnie, az április végéig helyezhette volna üzembe a kasszát, hogy megkapja a támogatást. Ezrek kaptak azonban értesítést a forgalmazóktól arról, hogy csak májusban vagy június-júliusban tudják szállítani a kasszát, így lecsúsztak a határidőről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a támogatás kiutalására nyitva álló határidő még nem járt le, csak 2014. június 30. után lehet pontos tájékoztatást adni arról, hogy az adózók ténylegesen hány pénztárgép után vették igénybe az állami hozzájárulást.