Már csak szakmai végzettséggel és engedéllyel lehet rágcsálót irtani

Rohamosan közeledik a rágcsálóirtás főszezonja, ezért már most érdemes megtalálni az érvényes engedéllyel rendelkező szakembert vagy céget, gázmester nélkül ugyanis nem végezhető a kártevő-mentesítés.

 

A rágcsálóirtó szerek forgalmazását és felhasználását érintő, közelmúltban történt fontos változás számos vállalkozást érint, de kevesen tudnak róla. Az 1272/2008/EK rendelet az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról (köznapi nevén: CLP-rendelet) 2016. évi módosítása – bizonyos veszélyességi szempontok alapján – előírta a rágcsálóirtó szerek hatóanyagának újraosztályozását. A rendelet végrehajtásának határideje 2018. március 1-je volt.

A CLP-rendelet változásának fontos következménye, hogy bizonyos forgalomban lévő, például véralvadásgátló hatóanyagot 3‰-ben, vagy annál magasabb arányban tartalmazó rágcsálóirtó szerek – az új osztályba sorolásuk miatt – csak a tevékenységhez szükséges végzettséggel és szakértelemmel rendelkezők számára forgalmazhatók. Azaz 2018. március 1-jétől szinte valamennyi rágcsálóirtó szer II. kategóriás besorolást kapott és csak a gázmesterek, kártevőirtó szakmunkások vásárolhatják és alkalmazhatják.

Aki nem rendelkezik kifejezetten kártevőirtásra vonatkozó működési engedéllyel és az előírt szakmai végzettséggel bíró kártevőirtó alkalmazottal, amelyet a vásárlás feltételként előír a hazai rendelkezés, az a jogszabályok értelmében nem vásárolhat ilyen rágcsálóirtó szereket, azokat csak a szakirtó személyek/vállalkozások szerezhetik be, illetve az ő közreműködésükkel és felügyeletükkel alkalmazhatók. Különben, mint a lakosság, csak úgynevezett III. kategóriájú, szabad forgalmú, azaz 3‰ alatti hatóanyag tartamú és (formulációtól függően) maximum 300 gramm kiszerelésű rágcsálóirtó szert vásárolhat.

Mivel a rágcsálóirtás főszezonja hamarosan elkezdődik, aki még nem áll kapcsolatban megfelelő – kártevőirtás végzésére érvényes engedéllyel rendelkező – szakemberrel vagy céggel, az kicsúszhat az időből.

Az Agrosol ebben kíván segítséget nyújtani azáltal, hogy a www.gazmester.com oldalon összegyűjtött partnerei közül több, megfelelő szaktudással és gyakorlattal rendelkező kártevőirtó szakembert ajánlásként – mondta Péter István, az Agrosol 2000 Kft. ügyvezetője.

 

További részletek: Az egészségügyi kártevőirtószerekkel, valamint a gázosítószerekkel végzett tevékenység szabályairól szóló 16/2017. évi EMMI rendelet.