Már drogériákban is lehet csekket befizetni

Már drogériákban is lehet csekket befizetni
A Magyar Posta első körben 25 drogériában állít üzembe csekkbefizető automatákat.

 

A Magyar Posta a kor követelményeinek és az ügyféligényeknek megfelelően klasszikus termékeit folyamatosan modernizálja. Ennek érdekében az elmúlt másfél évben számos újítást vezetett be: QR-kódok jelentek meg a csekkeken, így ma már az iCsekk alkalmazás segítségével pillanatok alatt befizethetőek a csekkek; annak érdekében, hogy még több helyszínen és tágabb időintervallumban lehessen csekket feladni, csekkbefizető automatákat telepített a bevásárlóközpontokba és a forgalmasabb postákra és bevezette az ingyenes bankkártyás csekkbefizetést is. A folyamat újabb lépése, hogy a Rossmann-nal együttműködve 25 drogériába újabb csekkbefizető automatákat telepít, melyeken keresztül mind bankkártyával – kártyás vásárlási tranzakcióként – mind pedig készpénzzel befizethetőek a csekkek. 

A telepítés folyamatos, várhatóan szeptember végére már mind a 25 kijelölt üzletben működnek az automaták. Használatuk igen egyszerű: az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely – a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű csekkek esetében – leolvassa a rajta szereplő adatokat. Amennyiben nem teljesen megszemélyesített vagy kézi kitöltésű csekket kíván az ügyfél befizetni, akkor a fizetendő összeget a képernyőn látható érintőgombok segítségével meg kell adni, majd a rögzített összeget jóváhagyni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a megbízás összegének az ügyfél által rögzített összeg minősül. Az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont, majd bankkártyás fizetés esetén be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát. A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését. Készpénzes befizetés esetén az automata egy úgynevezett köztes bizonylatot nyomtat, ennek segítségével a pénztárnál tudják az ügyfelek kiegyenlíteni a csekk összegét.

Az automatán keresztül egy fizetési művelettel 290.000 Ft értékben maximum öt csekk adható fel. A tranzakciót követően az adatok – ugyanúgy, mint a postán befizetett csekkek esetében – a Magyar Posta Elszámoló Központjába kerülnek, majd a befizetett összeg fehér csekk esetén közvetlenül a számlakibocsátóhoz, sárga csekk esetén a számlakibocsátó számlavezető pénzintézetéhez.

A Magyar Posta tárgyalásokat folytat más kiskereskedelmi hálózattal is csekkbefizető automaták kihelyezésére.