Marhára csökkent az áfa – íme az összes változás

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfamentességre vonatkozó szabályok, és részben átalakultak a bevallási kötelezettséget érintő változások is. Lényeges változás, hogy újonnan alakuló vállalkozás havonta köteles az áfát bevallani és bizonyos esetekben az éves bevallókat is kötelezik a negyedéves ciklusra. Az alábbiakban összefoglaljuk a kereskedelmi, vállalkozói szektort érintő jelentősebb változásokat.

 

 

  • Január 1-jétől - az egyes sertéstermékekhez hasonlóan - 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh, kecske) értékesítésére vonatkozó áfakulcs. Ez élő állatra és feldolgozottra egyaránt érvényes.

  • Ha a pénztárgép üzemeltetőjének nyújtott szolgáltatás szünetel, illetve megszűnik, az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató köteles erről tájékoztatni a NAV-ot.

  • Az új szabályozás szerint le lehet vonni a motorbenzin beszerzésekor előzetesen felszámított áfát, amennyiben a motorbenzin a termékértékesítés adóalapjába közvetlen, anyagjellegű ráfordításként épül be.

  • Fordított adózás alá tartozik az építési munkákhoz, építési szerződés keretében épített ingatlanok kivitelezéséhez kapcsolódó munkaerő-kölcsönzési, személyzet rendelkezésre bocsátására irányuló szolgáltatás, valamint iskolaszövetkezet szolgáltatásának igénybevétele akkor is, ha nem építési engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódik.

  • Pontosították az egyes acélipari termékek értékesítésére vonatkozó fordított adózás alá eső ügyletek körét.

  • Az időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napja. Ha azonban a számla vagy nyugta kibocsátásának időpontja és a fizetés esedékessége is megelőzi az időszak utolsó napját, akkor a számla, nyugta kibocsátásának az időpontja, ha pedig a fizetés esedékessége az időszak utolsó napját követő napra esik, akkor a fizetés esedékessége, de legfeljebb az elszámolási időszak utolsó napját követő 30. nap a teljesítés időpontja. Ezt a szabályt könyvvizsgálati, könyvviteli és adótanácsadási szolgáltatások esetén már 2015. június 30-tól, az egyéb típusú szolgáltatásnyújtásoknál 2016. január 1-jétől kell alkalmazni. Az egyéb időszaki elszámolású ügyleteknél akkor kell alkalmazni az új szabályozást, ha mind az időszak kezdete, mind a fizetés esedékessége 2015. december 31. utáni időpontra esik.

  • Akkor is keletkezik áfafizetési kötelezettség az előleg kapcsán, ha csereügylet keretében szerez vagyoni előnyt az értékesítő, szolgáltatást nyújtó fél.

  • Az adóalany az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjától nem gyakorolhatja adólevonási jogát, ha az adóhatóság az adószámot felfüggesztés nélkül törli, illetve felfüggesztését annak törlésével szünteti meg.

  • A tételes, belföldi összesítő jelentésben szerepeltetni kell az 1 millió forint áfaösszeget elérő számlákat is (korábban 2 millió forint volt az értékhatár), valamint az ilyen számlákon fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ugyanakkor értékhatár nélkül jelenteni lehet minden számlát az összesítő jelentésben.

  • A jogelőd nélkül, újonnan alakult adózóknak a megalakulásuktól számított adóévet követő év utolsó napjáig havonta kell bevallást benyújtaniuk a jelenlegi negyedéves gyakoriság helyett, továbbá bizonyos esetekben az éves áfa-bevallásra kötelezett adózók kötelesek negyedéves bevallási gyakoriságra áttérni.

  • Lakóingatlan értékesítése esetén, ha az adóalany nyilatkozott az állami adóhatóságnak arról, hogy valamennyi termékértékesítését adókötelessé teszi, nyilatkozatát 2015. február 28-ig a lakóingatlan értékesítésére vonatkozóan megváltoztathatja.