Megemelhetik az árakat az újabb szabályozási javaslatok

Megemelhetik az árakat az újabb szabályozási javaslatok
Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a tervezett intézkedéseket a szakmai szervezetek bevonása nélkül készítette elő a kormány, bevezetésük miatt megemelkedhet egyes termékek ára.

 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményben hangsúlyozta: olyan intézkedéscsomag került a kormány elé, amely fékezi a kereskedelem egészének – így a kisvállalkozásoknak is – a további fejlődését, a korszerű szervezési megoldások alkalmazását, ami súlyosan sérti a vásárlók érdekeit és egyes esetekben hátrányosan érinti az alkalmazottakat is. A 2017. március 14-ei egyeztetésen az OKSZ kérte azoknak a hatástanulmányoknak a bemutatását, amelyek a tervezett intézkedések megalapozását szolgálták. A témával kapcsolatos kormányinfón az is elhangzott, hogy a változtatások nyomán nem számolnak áremeléssel, az OKSZ szerint azonban a tervezett intézkedések bevezetése következtében egyes termékek ára emelkedhet, ami a vásárlónak nyilván kedvezőtlen.

A szervezet kiemelten hangsúlyozta, hogy kész egyeztetéseket folytatni a Kormánnyal a kereskedelem legsúlyosabb problémájának, a munkaerőhiánynak az enyhítése, a hazai, mobilizálható munkaerő, a közmunkásoknak a valós munkaerőpiacra terelése érdekében, mely közös érdek, csakúgy, mint a valóban a fogyasztóvédelemnek a vásárlók érdekeit szolgáló erősítésében, például a hamis élelmiszerek kiszorításáról.

A kereskedelmi szövetség szerint többek között a 100 százalékos vasárnapi pótlék és a két szabad hétvége előírása elsősorban a vasárnap nyitva tartó kisvállalkozásokat hozza lehetetlen helyzetbe, sokuknak be kellene zárniuk a hét utolsó napján, amivel versenyhátrányba kerülnének. A kis- és középvállalkozások a megemelt minimálbért is csak nagy nehézségek árán képesek kifizetni, újabb munkaerő- és bérterhet már nem tudnak vállalni - jelezték.

Az OKSZ kiemelte: bár a parkolóhelyek utáni környezethasználati díj tervezett mértéke nem ismert, de az előirányzott 20 milliárd forint költségvetési bevétel jelentős terhet vetít előre. A szervezet szerint fontos kérdés, hogy miért kizárólag a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó áruházak és a bevásárlóközpontok lennének kötelezettek, több más, környezetet terhelő beruházással, vagy éppen parkolóhelyet kínáló létesítménnyel szemben.

A kötelező létszám előírása ugyancsak súlyos pénzügyi teher az eddig megismert információk alapján, ráadásul a munkaerőhiánnyal terhelt ágazatban lehetetlen egy ilyen arányú létszámnövelés - közölte a kereskedelmi szövetség. Hozzátették: a kötelező létszám előírása azért, hogy a fogyasztó több információt kapjon, a gyakorlatban nem segítené a vásárlókat. A vásárlók tájékoztatása az adott termékről a gyártó kötelessége és felelőssége, az uniós követelmények is erre épülnek.

Az online házhozszállítás esetében a kiszállítás egyidejűleg egy járművel több vásárló részére történik, így a környezet terhelése is csökken. A tervezett intézkedés kizárólag a napi cikkeket forgalmazó kereskedőkre vonatkozik, miközben az online kereskedelemben ennek az árucsoportnak a részesedése a legkisebb - egyebek mellett ezt is kiemelte közleményében az OKSZ.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség javaslatokkal kapcsolatos felvetései teljes terjedelmében itt olvasható: http://oksz.hu/cikkek/sajtokozlemenyek/a-kereskedelem-ujabb-szabalyozasi-javaslatai-sertik-a-vasarlok-erdekeit-is