Mindenhol lehessen végre bankkártyával fizetni

Mindenhol lehessen végre bankkártyával fizetni
Úgy tűnik, van olyan téma, amiben egyetért a piac – egy része – és a kormány. A gazdaság további kifehérítése érdekében a kormánynak fokozatosan kötelezővé kell tennie a készpénzmentes fizetés lehetőségét a kereskedelemben és a szolgáltatásokban – javasolta egy pénztárgép-forgalmazó. Varga Mihály bejelentése szerint pedig ha nem is kötelezettségre, de támogatásra készül a kormány ez ügyben – írja a Piac&Profit.

 

Az Európai Bizottság szerint a magyarországi becsült áfa adórés mértéke 2013 óta több mint 4 százalékponttal (22%-ról 18%-ra) csökkent. „Ez azt jelenti, hogy ha 100%-nak vesszük az összes befizetendő áfát, 2013-ban ennek csak 78%-a folyt be a magyar költségvetésbe, de a gazdaság kifehérítését szolgáló intézkedések, pl. az online pénztárgéprendszer bevezetése és működése nyomán az idén már 82%, ami óriási javulást jelent.” – mondta Mizsányi Attila, az adóhatóság főosztályvezetője.

 

További lépések kellenek

„A XXI. században minden magyarországi üzletben elvárható lenne a készpénzmenetes fizetés lehetőségének megléte, másrészt, ne felejtsük el, hogy a bankkártya a legtisztább fizetési eszköz. Ezért is javasoljuk azt a kormánynak, hogy fokozatosan tegye kötelezővé a bankkártyás fizetés lehetőségét a hazai üzletekben. Lehetőleg az újonnan forgalomba helyezett pénztárgépek mellé lenne kötelező egy terminált vagy egy mobilapplikációs megoldást biztosítania a kereskedőnek vagy szolgáltatónak” – mondta Novák Zoltán a Micra-Metripond Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy tűnik, bankkártyás-fizetés ügyben a kormány is hasonlóan gondolkodik. Ha nem is kötelezettségről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak, de nyilatkozata alapján úgy tűnik, tényleg megkezdődik a termináltelepítő program, ami a kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, azóta viszont nem esett róla szó.