Mostanra heverték ki a vasárnapi boltzárat az üzletláncok

Mostanra heverték ki a vasárnapi boltzárat az üzletláncok
Négy hónap kellett a nagyobb üzletláncoknak ahhoz, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörlése után kiheverjék a korábbi intézkedést. 

 

A forgalom mostanra érte el a másfél évvel ezelőtti szintet – mondták a Magyar Nemzetnek több áruházláncnál. A vasárnapokra jellemző forgalom mára már nagyon közel jár a korlátozás előtti időszakban tapasztaltakhoz. 

A SPAR-nál nagyjából visszaállt a törvény bevezetését megelőző szintre, ami az összes forgalom átlagosan 9 százalékát jelenti – közölte a vállalat, amely a legnagyobb létszámú munkakörökben átlagosan 10 százalék feletti bérfejlesztést hajtott végre, illetve egyéb juttatásokat is ad.

Több más áruházláncnál is hasonló folyamatokról számoltak be a Magyar Nemzet érdeklődésére, de a forgalom pontos alakulását a legtöbb helyen üzleti titokként kezelik, így nem adtak róla hivatalos tájékoztatást.

Az már a nyár elején egyértelmű volt, hogy a dolgozói létszám és a forgalom is növekedésnek indult több áruházláncnál annak nyomán, hogy a kormánypártok feladták a vasárnapi zárva tartást.

A Tesco nyár elején bemutatott vásárlói kutatása szerint az emberek elsöprő többsége örömmel fogadta a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét, és többségük úgy tervezte, élni is fog vele, hogy erre a napra időzítse a hét végi vásárlását. 

Bár a forgalom visszaállt a korábbi szintre, az egyik legnagyobb vitát továbbra is a vasárnapi pótlék kérdése, illetve a plusz pihenőnapok ügye jelenti. Néhány hete derült ki, hogy ezekről a kérdésekről – amelyek épp a vasárnapi zárva tartási szabályok megváltozása miatt kerültek elő – legkorábban ősszel tárgyalnak majd.