Nehezedett a vasárnapi lakat, már nem véd a világörökség

Nehezedett a vasárnapi lakat, már nem véd a világörökség
A hét utolsó napján lép életbe az új törvény, jövő héttől az üzletek többsége zárva lesz vasárnap. A kormány az utolsó pillanatokban is szigorított a szabályozáson, így már a korábbi változatban kivételként kezelt, világörökségi területen működő boltok sem kapnak mentességet. A plázák többsége nyitva lesz vasárnap, kisboltban is vásárolhatunk éjszaka és a pihenőnapon; a tulajdonostól vagy annak családtagjától. Speciális szabályok érvényesek a virágosokra, a pékségekre és az újságosokra is.


Nemzeti ünnepünkön búcsúzhatnak a kereskedők a vasárnapi bevételeiktől. A törvény hatálya nem terjed ki többek között a gyógyszertárakra, a piacokra, vásárokra, a pályaudvarokon és a nemzetközi repülőtereken kialakított üzletekre, a vendéglátó egységekre, illetve az egészségügyi intézmények, katonai objektumok és a büntetés-végrehajtási intézetek területén folytatott kereskedelmi tevékenységre. Nyitva lehetnek a kulturális célú és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló egységek is.
Az 50 négyzetméternél kisebb újságosok 6 és 12 óra között működhetnek vasárnaponként, ahogy a 150 négyzetméternél kisebb virágosok is. A sportlétesítményekben üzemelő üzletekben is kereskedhetnek a sportrendezvények ideje alatt.
A törvényben meghatározott nyitvatartási időn túl is működhetnek a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek, ha este tíz és reggel hat óra között, illetve vasárnap a tulajdonos vagy családtagja áll be a pult mögé. Ebben a tekintetben csak a házastárs és az egyenes ági rokon számít családtagnak, az élettárs nem.
A benzinkutak sem tartoznak a törvény hatálya alá, de itt is szigorították a törvényt. Nem mentesül a zárva tartás tilalma alól az az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot.
Bár a törvény szövegében a házhoz szállítás szó nem szerepel, a kormány értelmezése szerint ez is tilos lesz a pihenőidőben, tehát árut rendelni vasárnap is lehet, de kiszállítani csak hétfőn fogják. A bevásárlóközpontokban a mozik, vendéglátóhelyek, illetve a kisebb üzletek is nyitva lehetnek, utóbbiak akkor, ha a tulajdonos áll be a pult mögé. A hazánkban lévő ötven plázából 34 biztosan nyitva, míg három biztosan zárva lesz.
Akik a nyitva tartással kapcsolatos szabályokat megszegik, azoknak az üzletét a fogyasztóvédelmi hatóság első alkalommal 5–15 napra bezárathatja. A második jogsértés esetén 30 napra, a harmadik esetén 90 napra, míg minden további jogsértés esetén egy évre kell becsukni a boltot.