NGM: nem lesz végső kasszabekötési határidő

NGM: nem lesz végső kasszabekötési határidő
A nemzetgazdasági tárca az onlinekassza.hu kérdésére közölte, nem terveznek végső határidőt kitűzni az onlinekasszák bekötésére. Így a kereskedők akár kivárásra is játszhatnak, hiszen minél később állnak át, annál több bevétel maradhat rejtve a NAV elől. Ugyanakkor máris látszanak az onlinekassza bevezetésének hatásai, a teljes kereskedelmi szektorban már 55 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel 2014 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Jelenleg nincs érvényes végső határideje a kasszák NAV-bekötésének. Az a helyzet állt elő, hogy csak az 50 ezer forintos állami támogatás folyósításának volt határideje, amelyről a kereskedők már lecsúsztak, ezért jelenleg már nem érdekeltek a mielőbbi átállásban. Emiatt a Nemzetgazdasági Minisztérium Sajtó Főosztályától érdeklődtünk, tervezik-e, hogy újabb rendeletmódosítással kijelölik az átállás végső határidejét.

Azzal, hogy már több mint 100 ezer pénztárgép kommunikál a NAV-val, egyre inkább az átállási folyamat végéhez közeledünk – válaszolta kérdésünkre a minisztérium. Ennek megfelelően a tárca nem dolgozik az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére nyitva álló határidők megváltoztatásán.

Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy amennyiben lehetőségük van az üzemeltetőknek a pénztárgép átvételére, azonban azt nem veszik át, azaz tudatosan és szándékoltan késleltetik az online átállást, akkor az üzemeltetőkkel szemben az állam adóhatósági szankciókat alkalmaz majd, amely akár az üzlethelyiség bezárásával is járhat.

A szaktárca tájékoztatása alapján már érzékelhető a gazdaság fehéredése. A csalások által leginkább érintett kiskereskedelemben 29 százalékos a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, ez 17 milliárd forintos bevétel-növekedést jelent. A teljes kereskedelemben 15 százalékos a növekedés, ami 55 milliárd forint többlet a 2013-as első negyedévhez képest.

A kereskedelmi szektor egészében tapasztalt jelentős növekedés arra utalhat, hogy a kiskereskedelmi értékesítések fehéredése közvetetten a termelési, értékesítési lánc többi szegmensére is továbbgyűrűzik – értékel a szaktárca.

A pénzforgalmi adatokban a fentiekhez képest szerényebb növekedés tapasztalható, ennek hátterében a korábban megigényelt kiutalások növekedése áll – írta válaszában az NGM.