Nőtt a kiskereskedelem forgalma júliusban

Nőtt a kiskereskedelem forgalma júliusban
Nyáron emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tavaly júliusihoz képest, összesen 2,5 százalék az elmozdulás. Az üzemanyagok forgalma 3,4%-kal haladta meg a tavalyit. A féléves adatok alapján 2014. január-július között 5,6 százalékkal volt több a kiskereskedelem forgalma, mint a tavalyi első félévben.

A szeptember 3-án közölt első becsléssel szemben a nem élelmiszerjellegű termékek eladása javult 2,7 százalékról 3,3 százalékra, az üzemanyag eladások változatlanul 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg az élelmiszer-kereslet 1,6 százalék helyett csak 1,5 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene júliusban 1,5 százalékkal nőtt, az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 18,4 százalékkal volt több, mint 2013. júliusban.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma júliusban nőtt, a volumen 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 2014. júliusban folyó áron 794 milliárd forint volt, 25 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 2014. január-júliusban 5,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.