OKSZ: indul az év legforgalmasabb hete

OKSZ: indul az év legforgalmasabb hete
A karácsony előtti hét az év legerősebb időszaka az üzletekben, az arany hétvégén és a következő napokban a kereskedők az eddiginél is nagyobb forgalomra számíthatnak az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint. Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI kérdésére elmondta: decemberben a teljes kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nőhet a tavaly decemberihez képest, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem. A decemberi bolti költés 50 milliárd forinttal túllépheti az előző évit, és így meghaladhatja az 1000 milliárd forintot.

 

Az OKSZ előrejelzése szerint a legnagyobb arányban, 8 százalékkal az iparcikkek forgalma bővül majd. Az előzetes becslések szerint az ünnepi asztalra valókra, valamint az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költenek majd a vásárlók, az év végi ünnepekre így összesen legalább 180 milliárd forintot fordítanak. Az ajándékok köre lényegesen nem változik, a leggyakrabban továbbra is különböző játékokat, könyveket, műszaki cikkeket, számítástechnikai és elektronikai termékeket, ruhaféléket, illatszereket, illetve háztartási felszereléseket vesznek ajándékba a hazai vásárlók. Egy-egy árucsoporton belül az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább az ajándékvásárlás.

A Tesco-Global Áruházak Rt. az MTI megkeresésére közölte: a karácsonyi időszakban szinte minden termékkategória iránt jelentősen megnő a kereslet, beleértve a nem-élelmiszer jellegű termékeket is. Vannak napok, amikor egy átlagos időszakhoz képest akár kétszer akkora a forgalom, különösen igaz ez a karácsony előtti utolsó napokra. 

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szintén azt tapasztalja, hogy sokan az utolsó napokig halasztják a vásárlásokat. Általában a december, ezen belül pedig az ünnepet megelőző egy-két hét a vásárlási csúcsidőszak.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. szerint is az év utolsó két hónapjában jellemzően magasabb a kereslet, a december önmagában az éves forgalom mintegy 10 százalékát adja, az ünnepi időszakban általában nagyságrendileg 20 százalékkal magasabb a forgalom, mint a korábbi hónapokban.

Az Auchan Magyarország Kft. szintén azt emelte ki, hogy sok, kifejezetten az ünnepekhez köthető nem-élelmiszer terméket is vásárolnak ilyenkor a vevők. A játék és kis háztartási gépek forgalmában egyértelműen december a legfontosabb hónap. A játékok éves forgalmának felét novemberben és decemberben bonyolítja az Auchan, a kis háztartási gépeknél az éves forgalom negyedét ekkor realizálják.

(forrás: mti)