Októberben érkeznének az új pénztárgépek, de nem látszik, hogy honnan

Októberben érkeznének az új pénztárgépek, de nem látszik, hogy honnan
Becslések szerint mintegy 30 ezer vállalkozásnak október 1-jén már egy modernizált, online kasszakészüléket kellene használnia, de jelenleg az sem biztos, hogy lehet-e majd olyan új gépet kapni szeptemberben, amilyet üzembe kellene helyezniük. A helyzet miatt lehetetlen helyzetbe kerülhetnek az autószerelők, ruhatisztítók, masszőrök, diszkósok és plasztikai sebészek. A pénztárgépesek szerint az adóhatóság maradt le, a hivatal hallgat.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter márciusban jelentette be, hogy szeptember 30-tól az autószerelők, a ruhatisztítók, a masszőrök, a diszkósok és a plasztikai sebészek, jövő januártól pedig a pénzváltók és a taxisok számára válik kötelezővé az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek használata. Mindezzel párhuzamosan változtattak azonban a kasszák műszaki előírásain is: az online pénztárgépeknek kezelniük kell tudni a „storno” utasítást, és – ami a felhasználók számára fontosabb – újra megszemélyesíthetőnek kell lenniük. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az egyik vállalkozás átadhatja a másiknak a gépet, vagyis a jól működő kasszák eladhatók lesznek (eddig a cégváltás lehetetlen volt: a pénztárgépet nem lehetett átadni, ha a cég megszűnt, ki kellett dobni). A probléma azonban most éppen az ügyfeleknek egyébként kedvező változással van.

A rendelkezések szerint ugyan a régi gépek még öt évig használhatók, sőt át is alakíthatók (és ezzel tovább is alkalmasak lesznek), de azok, akiknek szeptember 30-ával lesz kötelező az online-osítás, csak és kizárólag a megújított típusokat tehetik a rendszerbe. Ilyen új gép jelenleg nincs a piacon, és valószínű, hogy nagy választék a következő egy hónapban sem lesz belőlük.

A Világgazdaság érdeklődésére a gépek engedélyezését végző Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) azt közölték: eddig összesen két új típusú kassza iránti engedélyezési kérelmet nyújtottak be hozzájuk. A hivatal tájékoztatása szerint az adóhatóság „szakhatósági részvételével zajló típusvizsgálati eljárások jelenleg folyamatban vannak”. Ez alapján úgy vélik: időben hozzá tudnak majd jutni a készülékekhez a masszőrök és az autószerelők.

A pénztárgépágazat szereplői szerint azonban ez hivatalból optimista megközelítés. Egyrészt: egyetlen gyártó próbálkozásáról van szó, amely – hangsúlyozzák – vakon nyújtotta be a gépeit, senki sem tudta ugyanis tesztelni azok megfelelőségét. A nevük elhallgatását kérő forgalmazók azt közölték: nem tudták befejezni az új gépek (szoftverek) tesztelését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem publikálta még a szempontrendszert, amely alapján szakmailag elbírálják ezeket és a beadott dokumentumokat. Nincs meg az a validátorprogram, amellyel ellenőrizhetnék a fejlesztők a küldendő adatokat, és a NAV-szerver sem működik megfelelően. A forgalmazók szerint legalább egy hónapos tesztidőszakra volna még szükség, aztán jöhetne az engedélyezés legalább kéthetes, de a tapasztalatok szerint inkább két hónapos időszaka. Vagyis szeptemberben nem nagyon lesz olyan gép, amelyik megfelel majd az új követelményeknek.

A piacon persze van kassza bőven, de ezek működési módja még a régi. Ezeket is meg lehet újítani akár egy szoftvercserével, ha erre a gép lehetőséget biztosít, és ha meglesz az engedély. Az adóhatóságtól lapzártánkig nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mit kell tenniük azoknak a jogkövető adóalanyoknak, akik a következő egy hónapban szeretnék teljesíteni a rájuk vonatkozó új előírásokat, viszont nem tudnak olyan gépet vásárolni, amelyik ezeknek megfelelne.